BÂLBÂIALĂ PROCEDURALĂ. Mircea Diaconu a demisionat, dar este încă senator

Data publicării:
05112012 20m 20diaconu 20inca 20senator-37009

Mircea Diaconu a transmis demisia sa, în scris, președintelui Senatului. Regulamentul precizează încă că, procedural, această decizie de a demisiona trebuie citită în Plenul Senatului. Apoi, președintele Senatului ar trebui să îl întrebe pe Diaconu dacă s-a răzgândit sau nu, iar dacă acesta își menține hotărârrea de a renunța la funcție, demisia devine act oficial.

Se constată vacantarea postului, iar hotărârea se publică în Monitorul Oficial.

Plenul Senatului ar trebui să se întrunească în acest sens până la alegerile din 9 decembrie.

Mircea Diaconu, senator în circumscripţia electorală numărul 3 din judeţul Argeş, colegiul uninominal numărul 1, şi-a înaintat demisia, ieri, la cabinetul preşedintelui Senatului României.

Tot ieri,Biroul Permanent al Senatului a hotărât convocarea unei şedinţe de plen pentru a se lua act de decizia Curţii Constituţionale cu privire la încetarea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu şi pentru a se declara vacant postul de senator.

M. Diaconu: „Mi-am dat demisia ca să deblochez situaţia absurdă din Senat”

Mircea Diaconu a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că gestul său de a-şi da demisia din Senat a venit pentru a rezolva blocajul de la nivelul acestui for în cazul revocării mandatului său, dar a admis faptul că această problemă „va rămâne tot ca în tren” până la o nouă şedinţă de plen.

Mircea Diaconu a argumentat ironic decizia de a demisiona prin faptul că România ar fi avut nevoie de acest lucru pentru a intra în spaţiul Schengen.

„Ca să intrăm în Schengen, pentru că instituţii importante din stat au afirmat prin vocea şefilor lor că nu se intră în Schengen din cauza mea, şi acum am rezolvat problema”, a afirmat ironic Mircea Diaconu, citat de Mediafax.

Ulterior, Diaconu a justificat gestul său prin faptul că la nivelul Senatului se ajunsese la un blocaj şi o „încurcătură procedurală”.

„Ca să se poată ieşi din blocaj, pentru că neexistând proceduri - e un caz fără precedent, legislaţia se bate cap în cap şi instituţiile s-au blocat pur şi simplu - ca să se iasă procedural din încurcătura, din blocajul acesta, mi-am oferit demisia către preşedintele Senatului, ceea ce iarăşi este neprocedural, pentru că demisia se oferă plenului.” (Mircea Diaconu)

„Ca să se poată ieşi din blocaj, pentru că neexistând proceduri - e un caz fără precedent, legislaţia se bate cap în cap şi instituţiile s-au blocat pur şi simplu - ca să se iasă procedural din încurcătura, din blocajul acesta, mi-am oferit demisia către preşedintele Senatului, ceea ce iarăşi este neprocedural, pentru că demisia se oferă plenului. Dar nemaiexistând procedură şi plenul nemaiîntrunindu-se, mi-am oferit-o preşedintelui Senatului, ca să se poată ieşi din blocaj”, a explicat fostul senator.

În momentul în care lui Diaconu i s-a spus că oricum demisia sa va trebui anunţată în plenul Senatului pentru a putea fi publicată în Monitorul Oficial, el a replicat că acest lucru demonstrează că „totul e de un absurd kafkian absolut”.

„Mai mult decât atât nu am putut face, mai departe va rămâne tot ca în tren. Poate totuşi cu ocazia asta se face ordine puţin în legislaţie, în proceduri, în bune sau rele intenţii şi în principii, poate se umblă totuşi un pic pe la texte”, a mai spus Diaconu.

El a susţinut că iniţiativa demisiei i-a aparţinut în totalitate.

Ce a decis Senatul

Membrii Senatului au luat act de încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu, în ciuda faptului că în sală nu s-a verificat dacă exista cvorum.

Pe 19 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv şi irevocabil că Mircea Diaconu se află în stare de incompatibilitate. Potrivit legii, acesta ar fi trebuit să-şi piardă automat şi calitatea de senator, dar pentru asta ar fi fost nevoie ca plenul Senatului să se reunească şi să ia act de revocarea mandatului său de parlamentar.

Prima oară,senatorii s-au întâlnit în data de 30 octombrie. Atunci însă au hotărât, cu voturile majoritare ale celor din PSD şi PNL, că Mircea Diaconu poate să rămână în continuare senator. Liberalul a susţinut tot timpul că nu este vinovat, accentuând faptul că a primit avizul comisiei juridice a Senatului pentru a putea cumula funcţia de parlamentar cu cea de director al Teatrului Nottara.

„Pe nicăieri, niciuna dintre hotărârile existente, mă refer la Curtea de Apel şi o respingere la Curtea Supremă, la recurs, nu apare sancţionarea mea. În hotărârea de la Curtea de Apel, pe o pagină judecătorul cerea să nu fiu sancţionat că nu este culpa mea, este culpa Senatului”, a declarat Mircea Diaconu.

Pe 12 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut senatorilor un nou vot în cazul Mircea Diaconu. Şeful statului şi-a motivat solicitarea prin faptul că votul în favoarea senatorului PNL ar obstrucţiona Justiţia şi ar afecta raportul de ţară.

Senatorii nu au dat curs cererii preşedinteluişi nici măcar nu au abordat subiectul în şedinţa de plen din 19 noiembrie. Două zile mai târziu, Curtea Constituţională a decis însă că sentinţa dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie respectată de senatori. Judecătorii Curţii au stabilit atunci că Mircea Diaconu şi-a pierdut mandatul de senator încă din iulie, iar rolul Senatului trebuia să fie unul pur formal, să ia act de hotărârea judecătorească definitivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri