Băutura zeilor, marcă înregistrată de Maramureș

Data publicării:
hidromel-maramures

Filmul realizat după celebrul romanul lui Henryk Sienkiewicz, „Prin foc şi sabie”, a aprins curiozitatea lui Eugen Libotan - din ce este făcut vinul pe care îl beau cavalerii polonezi?

Eugen Libotean, producător de hidromel: Panza era un mare amator de hidromel, ura ulcioarele goale, iar atunci când mergea la mănăstiri spunea că ţăranul nu e vrednic să bea un asemenea mied, doar boierul polonez.

Aşa a început Eugen să caute reţeta ce părea pierdută în timp. Norocul i-a surâs, oarecum întâmplător, când a dat peste un manual de apicultură, vechi de zeci de ani şi lansat într-o ediţie limitată.

Eugen Libotean, producător de hidromel: Hidromelul este o băutură foarte cunoscută din vechime. Grecii şi romanii o consumau în cantităţi mari, iar în cultul zeilor era cea mai aleasă jertfă.

Cunoscut şi sub denumirea de mied, hidromelul este o băutură alcoolică slabă, dulce şi parfumată, obţinută prin fermentarea mierii de albine şi a polenului.

Eugen Libotean, producător de hidromel: Am început să fac acea celebră mursă (băutură fermentată, n.r.) cu apă caldă, miere de albine, polen şi pâine neagră ca şi ferment şi o grămadă de plante aromatice. Primele s-au mucegăit, a doua oară nu s-a limpezit.

Legenda spune că hidromelul era o băutură rezervată zeilor şi oferea nemurirea. O urmă de adevăr există, o confirmă specialiştii. Nu e chiar nemurire, însă este o doză consistentă de sănătate. Miedul redă pofta de mâncare, îmbunătăţeşte starea de spirit şi tratează infertilitatea. Eugen are exemplu chiar în familie.

Eugen Libotean, producător de hidromel: Unchiul meu este apicultor. Are acum 75 de ani, arată la 50 şi gândeşte ca la 25.

Dorin Popa, oenolog: Normal tot ce transferă mierea, polenul, atâtea enzime cât şi hormoni vegetali, naturali, tot ce ţine de vitamine, sunt foarte multe şi chiar foarte sănătoase.

Licoarea are un gust plăcut, acrişor şi acidulat, uşor alcoolizat. Se beau două, trei pahare pe zi, de preferinţă pe stomacul gol.

Eugen Libotean, producător de hidromel: Nu este o băutură de şpriţ, de cursă lungă. Este o băutură foarte fină, delicată, cu un gust plăcut, catifelat şi se consumă ca desert.

Maramureşanul nu produce mai mult de 150 de litri de mied pe an şi îl vinde doar la târguri de profil. O sticlă de 700 de mililitri costă 15 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Județul care a dispărut de pe harta României. Cu o istorie bogată și o populație însemnată, acum regiunea...
Digi FM
Cea mai mare iubire a Papei Francisc. Amalia, femeia care ar fi putut schimba istoria: „Mi-a spus că dacă nu...
Pro FM
Katy Perry, imaginile care i-au adus din nou critici din partea fanilor: „O altă încercare disperată de a...
Film Now
Penn Badgley, afectat de moartea lui Michelle Trachtenberg, colega lui din Gossip Girl: „Avea un râs...
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi...
Newsweek
Ministrul Muncii spune cât muncești pentru o pensie de 5.000 lei. „Suntem peste Ungaria și Bulgaria”
Digi FM
Cum arată actrița Sophie Marceau la 58 de ani. În anii '90, franțuzoaica impresiona cu frumusețea ei naturală
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Descoperirea șocantă făcută de un bărbat în propriul dormitor. Ce se ascundea în perna sa: „Așa ceva nu am...
Film Now
Dolph Lundgren, secretul căsniciei fericite cu soția sa, mai tânără cu 39 de ani decât el: „E ciudat, dar...
UTV
Mira s-a mutat cu Levi Elekes într-o casă luminoasă: „În sfârșit mă trezesc cu chef de viață”