Beciurile fostei Securități sunt acum universități sau tribunale

Data publicării:
21122012 20cladiri 20securitate-39936

La 23 de ani de la căderea regimului comunist, clădirea care adăpostea unul dintre cele mai temute locuri din Sibiu găzduieşte acum sediul Consiliului Judeţean.

În subsolul acestei clădiri se află arhiva de acte şi de dosare a Consiliului Judeţean din Sibiu. Înainte de 89, însă Securitatea a interogat zeci de oameni.

Schimbări radicale a suferit şi un alt imobil istoric important din oraş, care a avut legături cu fosta Securitate.

Înainte de 1989 la sediul Securității din Sibiu la subsol aveau loc interogatoriile. Acum este sediul Rectoratului Universităţii Lucian Blaga, iar în subsol se fac renovări.

După ce vor fi gata lucrările de reamenajare, beciurile unde în urmă cu zeci de ani erau interogați sute de oameni se vor transforma într-un Muzeu al Universităţii Lucian Blaga.

„Principalii urmăriți erau foștii membri marcanți și care s-au dovedit activi, din partidele istorice. După aceea erau cei care din diverse motive voiau să fugă din țară, să facă propagandă inversă”, spune Liviu Brezae, fost lider sindical.

Potrivit statisticilor, în 1989 la Sibiu lucrau aproximativ 150 de ofiţeri ai structurilor Ministerului de Interne de atunci.Nu se ştie precis nici în ziua de azi câţi dintre ei colaborau cu Securitatea. Ei aveau la dispoziţie 5 spaţii amenajate special pentru interogatorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri