Bogdan Aurescu: Este nevoie de construirea unei centuri de securitate în jurul Europei

Data publicării:
aurescu la digi-2

Ministrul a afirmat, joi, că România propune crearea unor platforme de dialog pentru construirea încrederii, Security Trusts, deoarece „prin dialog se poate soluţiona orice divergenţă de opinie”.

Avem nevoie de consolidarea încrederii şi de un dialog funcţional. Asta nu presupune neapărat acceptarea obiecţiilor celuilalt (...) Dificultăţile cu care ne confruntăm în ultimii ani în procesul de avansare cu succes şi cu un grad de eficienţă, noi dorim spre 100% (...) în relaţionarea cu statele din vecinătate, rezultă din lipsa unui dialog politic complex, sigur alături şi de alţi factori, dar un dialog politic complex care să urmărească aplanarea tensiunilor încă din fazele incipiente de evoluţie a acestora. În contextul în care asistăm la o proliferare a nucleelor de instabilitate, trebuie să recunoaştem că suspiciunea guvernează de multe ori atmosfera din vecinătatea lărgită a UE. Iată de ce încrederea este elementul pe care noi am dorit să ne concentrăm”, a afirmat ministrul Bogdan Aurescu, la cea de-a doua sesiune a dezbaterilor „Dialoguri@MAE”, potrivit Mediafax.

El a spus că trebuie creat "un mediu sigur, stabil şi prosper lângă frontierele noastre", "prin construirea unui climat de încredere, prin eliminarea suspiciunilor".

Pentru aceasta însă trebuie să urmărim angajarea vecinilor, trebuie să construim o zonă de încredere şi securitate în jurul partenerilor care sunt incluşi în politica europeană de vecinătate în cadrul unui spaţiu contiguu de la Oceanul Atlantic prin Nordul Africii, trecând prin Orientul Mijlociu, vecinătatea estică până în nordul continentului european”, a spus Bogdan Aurescu, adăugând că România a prezentat spre dezbatere acest concept al platformelor de dialog permanent, care ar urma să fie create în vederea abordării provocărilor de securitate.

Aceste Security Trusts „pot genera un mediu de încredere şi pot creşte condiţiile de securitate şi dezvoltare într-un areal care va merge dincolo de vecinătatea imediată a UE”, a afirmat şeful diplomaţiei române, subliniind faptul că „realitatea arată că avem nevoie de construirea unei adevărate centuri de securitate în jurul nostru, dar nu doar prin intermediul vecinilor, ci şi prin intermediul vecinilor vecinilor noştri”, spune Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a punctat faptul că problemele care au generat slăbirea condiţiilor de securitate din jurul Europei „provin de fapt din zona vecinilor vecinilor noştri”, dând ca exemplu valurile de imigranţi din Marea Mediterană, dinspre nordul Africii.

„Situaţia este dată de faptul că statele membre din sud sunt supuse unei presiuni migratorii imense, imposibil de gestionat fără solidaritate la nivel european şi chiar mai larg. Dar asta înseamnă de fapt tratarea efectului. UE trebuie, în timp ce tratează efectul, să se uite şi la sursa problemei. Sunt state membre ale UE care deja spun că una dintre cauze este lipsa dezvoltării în nordul Africii”, a spus Bogdan Aurescu, subliniind că aceste platforme politice trebuie să dezvolte „un mediu adecvat, care să descurajeze treptat valul imigraţionist”, instrumentele fiind politice, economice, sociale, de securitate şi de logistică.

Principalul obiectiv al acestor Security Trusts constă „în îmbunătăţirea mediului de securitate în regiuni unde UE nu-şi poate atinge obiectivele în planul apropierii politice sau economice atât de uşor sau unde nu este oportun să promovezi o astfel de politică”, a afirmat Bogdan Aurescu. El a explicat că platformele se pot focaliza pe vecinătatea imediată a UE dar şi pe segmentul vecinilor, inclusiv cu potenţiala implicare a unor actori globali interesaţi să susţină climatul de pace şi securitate în aceste zone.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri uimitoare după 50 de ani: Familia lui Ted Bundy face publice ultimele scrieri ale criminalului în...
Digi FM
Claudia Iosif, fosta iubită a lui Dorian Popa, surprinsă alături de Andrew Tate. Milionarul a fost arestat...
Pro FM
Durerile au forțat-o pe Celine Dion să ia doze aproape fatale de medicamente. Dezvăluirile cutremurătoare ale...
Film Now
Alicia Vikander, adevărul despre motivul pentru care a avut nevoie de zece ani ca să mai facă un film cu...
Adevarul
Cât de bogați erau pe vremuri bucureștenii: Povestea unei fotografii de pe Calea Victoriei, din anii 60...
Newsweek
VIDEO Marele mister al războiului. 16 sfere rusești întinse pe un câmp în Ucraina. SUA implicate?
Digi FM
Ce vrea să studieze fiica lui Irinel Columbeanu. Adolescenta de 16 ani nu vrea să facă facultatea în SUA...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Fiul lui Pierce Brosnan, fotografiat în Londra, după aproape 20 de ani. Actorul a rupt legătura cu el din...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia