Camera ascunsă. Sterilizarea gratuită a câinilor: „Există riscul să moară”

Data publicării:
sterilizare caini

Sara are patru luni şi este la vârsta potrivită pentru a fi sterilizată. Primul cabinet, prima surpriză. Medicii ne sfătuiesc să nu apelăm la servicul gratuit.

Discuție reporter-medic veterinar:

„-Dacă optaţi pentru sterilizarea gratuită înseamnă să se trezească după opt ore, poate să aibă şi halucinaţii. Poate să vomite. Sunt nişte fire date de la primărie mai puţin calitative. Cu 100 de lei facem cu anestezie inhalatorie, firele noastre sunt resorbabile. V-o dăm pe picoare. La cea clasică (n.r - gratuită), îi fac injecţie, eu îi fac doza, dar există posibilitatea să se trezească mult mai târziu.

-Există riscul să şi moară?

-Există, cum să nu.”

Alt cabinet, aceeaşi problemă. Nu ne garantează nimeni că animalul se va reface după o sterilizare gratuită. Doar serviciul contracost, în valoare de două sute de lei poate fi garanţia că patrupedul e pus pe picioare imediat:

„-V-aţi risca să vă fac pe câinele dumneavoastră gratuită? Peste o săptămână nu veniţi la mine cu parul să îmi spuneţi ia uite ce ai făcut aici.

-Se întâmplă?

-Se mai întâmplă. Materialele nu sunt tocmai de ultimă generaţie, firele care se folosesc în interior şi la exterior. La cum e ea acum (câinele – n.r), aş lucra cu ce e cel mai bun.”

Peste 600.000 de lei au fost alocaţi de către autoritatea pentru protecţia animalelor pentru materialele folosite la sterilizările gratuite.

Se pare că simţul de negustor este mult mai puternic decât etica medicală. Listele de materiale sunt făcute de dânşii. O să sistăm contractele cu respectivii şi vom face altele”, a spus Răzvan Băncescu.

Medicii veterinari recomandă ca sterilizarea câinilor să fie făcută la vârsta de 4-6 luni, în cazul femelei, iar pentru mascul după opt luni.

„Aduce o reducere a riscului de cancer mamar de peste 500 de ori. Pentru a evita agravarea unor probleme ortopedice şi o eventuală apariţie a unor cancere de os care apar cu o frecvenţă semnificativă”, explică Liviu Gaiţă, medic veterinar.

După sterilizare, medicii veterinari spun că se impune un program fix de sport pentru animal pentru ca acesta să nu devină obez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri