Cancelarul Merkel vrea un al treilea mandat. Se vede în postura unui căpitan de vas

Data publicării:
4122012 20merkel-36819

Merkel se vede, însă, mai degrabă în postura de căpitan de vas navigând pe o mare tulbure și agitată de criza economică prin care trece Europa. „Sunt vremuri tulburi și uneori ne aflăm în ape tulburi. Doar CDU este cel care are orientarea clară pentru a scoate țara noastră din aceste mări”, a spus Merkel la congresul creștin-democraților. După aceste cuvinte, delegații s-au ridicat în picioare și au aplaudat-o timp de opt minute.

Aflată în fruntea unui partid slăbit de înfrângerile electorale din ultima vreme, Angela Merkel se poziționează, cu zece luni înainte de alegerile legislative, ca o personalitate providențială.

„Acest guvern este cel mai bun guvern federal de la Reunificarea” din 1990, a asigurat cancelarul în fața miilor de creștin-democrați reuniți până miercuri în congres la Hanovra. „În timp ce alte țări din Europa sunt în recesiune, noi suntem motorul creșterii în Europa (...) Asta nu a căzut din cer (...) trebuie să fim mândri” de acest guvern, a subliniat Merkel.

Rezumând așteptările congresului, ediția online a publicației Der Spigel apreciază că „Merkel înseamnă CDU, iar CDU e Merkel”.

Realeasă lider CDU cu 97,94% din voturi

Nu e de mirare că Angela Merkel a fost realeasă, marți, la conducerea Uniunii Creștin-Democrate cu aproape 98% din voturi, cel mai bun rezultat pe care îl obține de când se află la conducerea partidului. „Sunt fără cuvinte, sunt impresionată”, a declarat ea.

Aflată la conducerea guvernului federal de șapte ani, Merkel este lider al CDU de 12 ani, fiind prima femeie care a ajuns în fruntea unui mare partid politic din Germania.

Deși criticată - în străinătate, pentru că își apără interesele naționale în criza euro; acasă, pentru că dă prea mult Europei - Merkel are șanse bune să câștige un al treilea mandat de cancelar în septembrie 2013, în ciuda eroziunii puternice a popularității de care suferă actualii parteneri de coaliție, liberal-democrații din FDP.

„Poate Dumnezeu a creat FDP doar ca să ne pună la încercare”, a declarat Merkel într-una dintre rarele critici exprimate public față de partidul care, potrivit sondajelor, s-ar putea să nu poată trece de pragul de 5% necesar intrării în Bundestag. Un asemenea scenariu ar putea forța-o pe Merkel să reînvie „marea coaliție” cu social-democrații din SPD, pe care i-a avut parteneri de guvernare între 2005 și 2009. Mai poate să încerce și o inedită alianță cu Verzii. Rumoarea despre o coaliție „negri-verzi” s-a intensificat în ajunul congresului CDU, care se ține în Saxonia Inferioară, stat unde luna viitoare vor fi alegeri ce ar putea da tonul votului federal din toamna viitoare.

Ce spun sondajele

În sondaje, CDU și FDP nu mai dispun acum de majoritatea necesară reînnoirii coaliției. Conservatorii sunt creditați cu 37-39% din sufragii, iar liberalii cu 4%. De la alegerile legislative din 2009, coaliția guvernamentală a suferit o serie de înfrângeri în scrutinele regionale, în special în „bastionul” istoric Baden-Wurtenberg, și au scăzut ca scor electoral în Rhenania de Nord-Westfalia.

De altfel, coaliția nu mai deține majoritatea în Bundesrat, camera superioară a Parlamentului, ceea ce face dificilă adoptarea anumitor proiecte de legi.

Portretul unei învingătoare

Cu o cotă de popularitate care depăşeşte 60%, Angela Merkel rămâne personalitatea politică preferată a germanilor şi „cea mai puternică femeie de pe planetă”, în viziunea celor de la Forbes.

Are 58 de ani, este de profesie fizician şi s-a născut la Hamburg. A crescut însă în Republica Democrată Germană şi a intrat în politică după căderea Zidului Berlinului. Numită de Helmut Kohl în 1990 „copila”, Angela Merkel a devenit rapid ministru, iniţial pentru problemele legate de condiţia femeii, după care a preluat portofoliul mediului. A profitat de un scandal în CDU şi s-a impus la conducerea acestui partid, dominat de bărbaţi.

La 22 noiembrie 2005, Angela Merkel devine prima femeie care conduce Germania şi prima - după britanica Margaret Thatcher - care guvernează o mare ţară europeană.

S-a poziţionat cu inteligenţă în centrul scenei politice. Emană un sentiment de stabilitate şi securtate alegătorilor. Nu a făcut o schimbare abruptă, mai degrabă una graduală”, afirmă politologul german Nils Diederich.

Angela Merkel şi-a consolidat puterea prin gestionarea cu mână de fier a crizei economice din Europa, spun analiştii politici. Susţinătoare a austerităţii, ea îşi doreşte o uniune fiscală europeană în cadrul căreia toate statele să se supună unei discipline bugetare. „Este populară pentru că le dă impresia nemţilor că le apără cu fermitate şi succes interesele la nivel internaţional”, comentează Diederich.

Angela Merkel iubeşte atenţia mass-media. Timp de şapte ani a fost în centrul atenţiei presei, fără a avea concurenţă. Poate doar Papa ar reuşi să o rivalizeze şi acesta este motivul pentru care îşi menţine superioritatea”, afirmă un alt politolog, Gero Neugebauer.

Dacă va reuşi să câştige un al treilea mandat de cancelar, Angela Merkel va fi unul dintre puţinii politicieni europeni care supravieţuieşte crizei financiare din Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri