Sari la conținut

Carmen Dan, la înmormântarea poliţistului omorât în gară: "Trebuie să aducem oameni bine pregătiți în Poliție"

Zeci de poliţişti din mai multe oraşe ale ţării l-au comemorat, astăzi, pe colegul lor, ucis joi seară într-o gară din Suceava, în timpul serviciului. Oamenii legii au ţinut un moment de reculegere în memoria lui Sorin Vezeteu. La Cluj-Napoca, zeci de agenţi s-au adunat în faţa sediului IPJ, unde l-au comemorat pe poliţistul din Suceava, ucis în timpul serviciului.

Adrian Ciprian Miron, inspector şef IPJ Cluj: „Am încercat prin acest gest să cinstim memoria colegului nostru şi să fim solidari cu familia îndurerată şi cu colegii noştri de la transporturi Suceava. Încercăm cu puterile noastre să sprijinim şi familia şi cred că o să strângem o sumă de bani pentru familia colegului nostru în cursul săptămânii viitoare”.

Şi agenţii de la Transporturi, aflaţi în tură în gări şi în aeroport au păstrat un moment de reculegere.

Poliţistul Sorin Vezeteu a fost comemorat şi la Oradea de zeci de colegi.

Cei care conduc Poliţia Bihor s-au adunat la sediul Poliţiei Municipiului Oradea l-au omagiat pe agentul ucis. În tot acest timp semnalele acustice şi luminoase ale autospecialelor au fost pornite. Şeful IPJ spune că şi în judeţul din vestul ţării sunt situaţii în care un poliţist se expune pericolului.

Comisar șef Alin Haniș, șeful IPJ Bihor: „Polițiștii din Bihor nu patrulează singuri, dar trebuie să facem diferența dintre activitatea de patrulare și activitatea obișnuită când un polițist poate să fie singur".

Toate echipajele aflate în misiune în judeţul Bihor s-au oprit din activitate timp de câteva minute în memoria poliţistului sucevean.

Carmen Dan: Trebuie să avem o legislație care să susțină autoritatea polițistului

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat duminică la Suceava că este nevoie de o legislație foarte clară care să susțină autoritatea polițiștilor și de mijloace de intervenție cu care aceștia să poată interveni atunci când aplică legea.

''Trebuie să aducem oameni bine pregătiți în Poliție, trebuie ca astfel de situații să nu se mai întâmple, trebuie să avem mijloace de intervenție cu care polițiștii să poată interveni atunci când aplică legea, trebuie să avem o legislație foarte bine conturată care să susțină autoritatea polițistului. În sensul acesta vom acționa în perioada următoare'', a spus Carmen Dan, care a fost prezentă la înmormântarea polițistului Sorin Vezeteu, ucis în timpul misiunii în Gara Suceava.

Ministrul a arătat că luni, la ora 10,30, a convocat sindicatele reprezentative, ocazie cu care se va lua în discuție și statutul polițistului.

''Îmi doresc să vină toți cei care simt nevoia unei discuții deschise cu ministrul și cu echipa de conducere de la Ministerul de Interne. Pentru că s-a tot vorbit de statutul polițistului în ultima vreme și pentru că eu însămi am constatat că s-a vorbit, dar nu s-a făcut mai nimic, vreau să invit pe toți cei care sunt în stradă în fiecare zi și se confruntă cu aceste probleme serioase, cei care sunt expuși riscului, să-și aducă contribuția. Este o invitație publică pe care o lansez polițiștilor din zona rurală, de la Rutieră, de proximitate, de la Transporturi. Sunt cei care lucrează în domenii extrem de sensibile și sunt cei care într-adevăr nu au nici susținerea autorității și nici mijloacele necesare ca să-și desfășoare activitatea în bune condiții și să se simtă protejați'', a arătat ministrul, adăugând că dorește ca ''statutul polițistului să nu plece de la minister, ci să ajungă la minister''.

Totodată, Carmen Dan a subliniat că trebuie acoperit necesarul deficitului de resursă umană.

''Indiferent cât de greu ne este, trebuie să admitem că în prezent polițiștii sunt singuri în multe situații, în patrulă, pentru că nu există personal (...) Lucrul ăsta nu se poate schimba mâine, dar cum până acum am reușit, în câteva luni, să aducem o parte din oameni în sistem, doresc ca și de acum să avem o abordare pe termen, ce putem face imediat și ce putem face în timp pentru a acoperi acest foarte mare deficit'', a spus Carmen Dan.

Potrivit acesteia, o altă preocupare a ministerului o reprezintă dotarea cu echipament de intervenție.

''Gândim într-o perioadă imediată să găsim soluții pentru ca polițiștii să fie dotați cu minimul din ce putem să dotăm acum. Mă refer la veste antiînjunghiere, mă refer la o parte din mașinile cu care ei trebuie să se deplaseze la intervenții'', a spus Dan.

În opinia ministrului, susținerea legislativă a acestei categorii este foarte importantă și de aceea, împreună cu ministerele de Finanțe și Justiție, va căuta soluții pentru a aduce îmbunătățiri.

''Indiferent cât de mult ne dorim să avem oameni în sistem și să aibă tot ce trebuie pentru a putea interveni, este necesar să fie susținuți și de legislație. Discutăm de așezarea ultrajului așa cum este normal, de infracțiunea de tulburare a liniștii publice, de uzul de armă. Sunt multe aspecte care trebuie, cu sprijinul și a altor ministere, pentru că nu ne putem doar propune, trebuie să și realizăm și aici rolul important îl au colegii de la Finanțe și de Justiție'', a spus Dan.

Pe aceeași temă