Comisia pentru statutul parlamentarilor a blocat accesul presei la şedinţă

Data publicării:
2101 20statutjs3direct-44984

Actualizare 21:25. Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au dat luni seară aviz favorabil, cu amendamente şi cu unele obiecţii de neconstituţionalitate, proiectului de lege privind modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor.

Presa a rămas la uşă

Presa nu a asistat nici un moment la şedinţa Comisiei de statut, care ar fi trebuit să se desfăşoare în sala dedicată acesteia. Discuţiile au avut loc în biroul preşedintelui comisiei, Gabriel Vlase, unde a venit şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Acolo, spun parlamentarii, s-ar fi votat – conform cu regulamentul – să fie blocat accesul presei la aceste discuţii.

Un posibil motiv ar fi faptul că încă sunt destule neînţelegeri între partenerii de coaliţie USL, liberali şi social-democraţi. Ei sunt nemulţumiţi de anumite modificări ale statutului, cu toate că USL şi-a asumat la nivel declarativ şi la nivel de lideri modificările în cauză.

Iniţiativa de modificare a statutului a venit de la Valeriu Zgonea, care încă din legislatura trecută venea cu aceste propuneri. Nu este vorba doar despre cele referitoare la cheltuielile aleşilor, cât mai ales despre cele legate de imunitate, incompatibilitate şi conflict de interese.

Timp de câteva săptămâni, negocierile s-au derulat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, într-un cerc restrâns, cu lideri ai Uniunii. Se ştie însă că liberalii au lipsit de multe ori, ce nu se ştie este dacă a fost o absenţă deliberată, motivată, sau pur şi simplu nu au fost invitaţi.

Cei de la PNL şi-au exprimat nemulţumirea în mai multe rânduri faţă de anumite modificări convenite în biroul lui Zgonea. Luni, după lungi zile şi multe secrete pe acest subiect, ar fi fost momentul ca presa să afle amănunte şi să aibă în sfârşit acces la o şedinţă. Preşedintele comisiei de statut, Gabriel Vlase, a promis totuşi că va oferi raportul complet şi toate modificările agreate, dar şi respinse, la sfârşitul şedinţei, care s-ar putea prelungi însă chiar şi până la 3 dimineaţa.

O decizie fermă este necesară în noaptea de luni spre marţi, în condiţiile în care marţi dimineaţă ar trebui să aibă loc şedinţa de plen reunit în care va fi votat acest statut al senatorilor şi deputaţilor. Cele mai controversate modificări se leagă de imunitatea parlamentară: mulţi liberali, dar şi social-democraţi susţin că nu ar fi fost cazul să se întervină acum pe prevederile din statut legate de imunitate, pentru că nu s-a reuşit decât să se creeze confuzie, iar Parlamentul a câştigat o imagine şi mai proastă în ochii presei.

Decizia domnului Zgonea de a trimite proiectul de statut către Preşedinţie nu a fost „o idee nefericită”

Despre statutul parlamentarilor şi tensiunile iscate pe această temă în interiorul Uniunii Social Liberale au discutat la Jurnalul de Seară invitaţii lui Cosmin Prelipceanu: politologul Alexandru Radu, Petru Filip, senator al Partidului Social Democrat şi Mircea Toader, deputat al Partidului Democrat Liberal.

Petru Filip, senator PSD:Este ştiut modul în care în România s-au gestionat coaliţiile după 1990. Experienţa guvernelor de coaliţie este una foarte proastă, iar guvernarea a fost foarte neproductivă în privinţa coerenţei de guvernare.” În spatele capilor de partid, (...) „liderii de rang doi încearcă să creeze o stare de nelinişte la nivel de coaliţie. Cei doi mari lideri, indiferent de nemulţumirile la nivel global la nivelul celor două partide, trebuie să fie direcţi, intransigenţi între ei şi corecţi inclusiv cu propriii lor colegi de partide.

Decizia domnului Zgonea de a trimite acel proiect al Legii 96 privind statutul parlamentarilor către preşedintele Traian Băsescu, pe fondul dezamorsării stării vieţii publice din România nu cred că a fost o idee nefericită. Totuşi, (...) aceste orgolii politice vor fi destul de greu de eliminat, estompat, diminuat”, a spus senatorul liberal la Digi24.

Pe aceeaşi temă:

Economii de 1 milion de euro. Parlamentarii renunţă la mic-dejunul de la hotel

Sesiune extraordinară la Parlament. Aleşii îşi taie singuri privilegiile

Parchetul Înaltei Curţi: Parlamentarii să fie chemaţi ca martori, cu informarea, nu cu autorizarea Biroului Permanent

Ce spun doamnele parlamentar despre noul statut

Aleșii se imunizează contra Codului Penal

Statutul parlamentarilor: Mai puţine privilegii, dar cu 4000 de lei bani de cazare în buzunar

Valeriu Zgonea: Am considerat oportun să-l informez și pe Traian Băsescu asupra statutului parlamentarilor

Traian Băsescu: O consolidare a imunității parlamentare ar fi o gravă eroare

Preşedintele Camerei Deputaţilor a trimis statutul parlamentarilor la Cotroceni şi la Parchet

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri