Corespondentul Digi24 este la Londra. Cum se vede din Marea Britanie „invazia” românilor

Data publicării:
cristi citre 3 1 -1

Corespondentul Digi24 Cristian Citre a ajuns la Londra marți, cu o companie low-cost și primul lucru pe care l-a putut observa a fost diferența uriașă de preț dintre costul real al călătoriei și ceea ce scriu tabloidele britanice.

Standurile de ziare din gări, autogări, de pe străzile din Londra abundă în tabloide care au pe prima pagină titluri mari, cu poze din care reiese că, practic, Marea Britanie va fi invadată de români. De exemplu, Daily Mail și-a trimis un reporter la Sofia, care a realizat un reportaj, dar, dacă a scris despre bulgari, a scris și despre români, fără să trimită pe nimeni sau să vorbească cu cineva din România. Pentru ei, imaginea este următoarea: românii vin cu avionul, bulgarii vin cu autocarul. Deja în România companiile aeriene și-au dublat numărul de zboruri pentru Marea Britanie, mai ales cele low-cost, ajungând, susține „Daily Mail”, ca un român să dea și 3.000 de lire pe un bilet doar dus, București-Londra. În realitate, costul indicat de tabloidul britanic este exagerat de vreo 20 de ori, pentru că un bilet dus-întors costă în jur de 200 de euro, precizează corespondentul Digi24.

„Infractorii români” sunt deja în autobuz

„The Sun” scrie, la rândul său, că primul autocar cu români care vin să muncească în Marea Britanie a plecat deja din România. Ziariștii de la această publicație au informații potrivit cărora printre acești români care ar urma să ajungă în Marea Britanie mâine se află și un condamnat, un hoț de fier vechi, oameni care au comis fraude cu ajutoare europene.

Această campanie anti-români a fost pornită în acest an de tabloidele britanice, în tandem cu politicienii tentați de populism, inclusiv conservatori. Cei 29 de milioane de români și bulgari care de la 1 ianuarie primesc drept de muncă în Marea Britanie nu vin să muncească, ci să cerșească, să fure, să comită ilegalități, să ceară ajutoare sociale. Aceasta este imaginea pe care o creează presa britanică. Iar pentru aceasta, tabloidele citează de pe forumuri discuții fictive și nu dau surse sau sursele sunt întotdeauna anonime. Este un alt aspect caracteristic, niciodată nu sunt citate persoane identificate, nici din firmele de transport, nici oficiali ai instituțiilor din România sau Bulgaria, ceea ce le permite să scrie absolut orice, relatează corespondentul Digi24.

Atât autoritățile de la București, cât și cele din Marea Britanie s-au ferit să facă estimări cu ceea ce ar însemna impactul ridicării restricțiilor de pe piața muncii pentru români.

Pe de altă parte, britanicii pot fi înțeleși într-o oarecare măsură. Sunt încă sub șocul valului de circa un milion de imigranți est-europeni, majoritatea polonezi, care au venit în câțiva ani în regat după extinderea Uniunii Europene din 2004 și pentru care autoritățile nu au fost pregătite. Britanicii se tem că acest fenomen s-ar putea repeta acum cu românii și bulgarii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri