Corlăţean, despre Schengen: În cazul unei noi amânări, România ar putea să nu mai fie interesată

Data publicării:
titus 20corlatean 20resized 20mfax-52464

"Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, înseamnă că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă", a afirmat Corlăţean în cadrul unei emisiuni televizate.

Acesta a subliniat că o eventuală nouă amânare a deciziei "ar însemna o împingere a procedurii la o dată nedefinită în realitate". Totodată, el a apreciat că problema de credibilitate în cazul unei noi amânări devine a ţărilor care se opun.

Citeşte şi: Ponta: România are semnale că 1-2 state vor cere amânarea aderării la Schengen

"Câtă vreme noi suntem corecţi, facem toate demersurile şi îndeplinim criteriile şi eventual, spun eventual, mai avem până la ziua reuniunii, s-ar decide încă o dată amânarea, atunci daţi-mi voie să vă spun că cei care se opun au o problemă de credibilitate. Ori, dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile şi supracriteriile, au fost şi măsuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am îndeplinit, oricâţi bani am băga, un miliard de euro băgaţi în securizarea frontierei şi nu ajunge, atunci daţi-mi voie să vă spun încă o dată că nu mai sunt interesat de acest proces", a afirmat ministrul de Externe.

Germania, principala ţintă a diplomaţiei româneşti

Titus Corlăţean a mai declarat că în următoarea săptămână, până la reuniunea Consiliului JAI din 7 martie, unde se va discuta şi despre aderarea la Schengen, Germania va fi principala ţintă a demersurilor politico-diplomatice ale României.

"Principalul demers este cel legat de Berlin. Nu este o speţă simplă. Sunt lucruri care au fost afirmate în trecut, o condiţionare a MCV şi a Schengen. Mai sunt şi alegeri în acest an în Germania, alegeri parlamentare, şi tema asta a emigraţiei şi a lucrurilor care s-ar putea întâmpla nu este o temă simplă. Eu vă asigur că facem tot ceea ce trebuie să facem în speranţa că la reuniunea de peste o săptămână a Consiliului JAI se va ajunge la o decizie favorabilă pe o soluţie de compromis", a spus acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri