Crin Antonescu spune că viitoarea Constituție nu va ține cont de referendumul din 2009

Data publicării:
11032013 20antonescu-54159

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la o dezbatere pe tema revizuirii Constituţiei, că USL trebuie să evite pericolul de a se angaja într-o polemică meschină, care este sub nivelul şi sub miza revizuirii Legii fundamentale, la care invită sau provoacă şeful statului, Traian Băsescu.

„(...) Nu acceptăm să ni se impună premisa pe care domnul Traian Băsescu o consideră fundamentală, anume parlament unicameral pentru că așa s-a pronunțat electoratul la un moment dat și, de bună seamă și în consecință, nu acceptăm să ni se impună premisa de a porni revizuirea pe proiectul pe care, fără nici o consultare publică, nici mai amplă, nici mai puțin amplă, fără nicio dezbatere parlamentară, instituția prezidențială, cu un grup de consilieri, au încercat și văd că încearcă din nou să-l impună”, a declarat președintele Senatului.

El a mai afirmat că acel referendum a fost impus „în condiții anormale și nepotrivite”, explicând că în primul rând „a fost atașat, suprapus pe un scrutin care avea și o altă miză, în al doilea rând, pentru că nu s-a făcut cu adevărat vreodată o dezbatere publică în care cetățenii care urmau să voteze să fie informați ce înseamnă un Parlament unicameral, ce înseamnă un Parlament bicameral, de ce e mai bună o formulă sau alta, care este sensul și care sunt rezultatele urmărite de o formulă sau alta”.

Atac la Traian Băsescu

Dacă la o primă dezbatere publică pe tema revizuirii Constituției, care a avut loc săptămâna trecută și a fost găzduită de Academia Română, Crin Antonescu a refuzat să intre în polemici cu președintele Traian Băsescu - ambii fiind prezenți la manifestare - de data aceasta, discursul liderului PNL s-a concentrat pe un atac indirect la adresa șefului statului.

Crin Antonescu a spus că a doua parte a referendumului din 2009 a fost introdusă atunci „într-un temei și cu formule de propagandă pur populiste, și anume reducerea numărului de parlamentari”.

Pe de altă parte, președintele comisiei pentru revizuirea Constituției a spus că reducerea numărului de parlamentari este și în vederile USL, dar a precizat că nu din argumente populiste, ci în încercarea de a găsi „o formulă rațională și eficientă pentru exercițiul calității de parlamentar și pentru bunul mers al acestei instituții. Dacă noi vrem să reducem - și vom reduce - numărul de parlamentari, nu o facem pentru că parlamentarii ar fi niște paraziți, nu o facem pentru că parlamentarii ar fi prea costisitori, nu o facem pentru că parlamentarii mai curând ne-ar încurca, o facem tocmai pentru ca parlamentarul, în exercițiul calității sale de reprezentant mandatat al cetățenilor, să poată fi mai puternic, să poată fi mai reprezentantiv, să îi poată reprezenta mai bine profilat și mai semnificativ”, a punctat Crin Antonescu.

Președintele comisiei pentru revizuirea Constituției susține că „politicieni, demnitari și președinți” au profitat de ambiguitățile legii fundamentale din 2003 și „au interpretat-o abuziv, însoțiți, ca întotdeauna, din păcate, și de instituții sau de persoane care ar fi trebuit să se afle în afara jocului politic”.

De aceea, în opinia sa, este nevoie astăzi de o recredibilizare, de o clarificare și de o reașezare în forță a legii fundamentale a României.

Totuși, liderul liberal a ținut să precizeze: „Consider și acum că o citire, o înțelegere și o aplicare cu bună-credință democratică a spiritului Constituției ar fi putut evita crize și confruntări care ne-au făcut rău. Dacă totuși asta s-a întâmplat, datoria noastră, a celor care revizuim această Constituție, este să o revizuim în așa fel, încât așa ceva să nu mai fie posibil. Este să o revizuim în așa fel, încât (...) să nu mai pună în pericol, așa cum s-a întâmplat, însăși separația puterilor în stat, însuși regimul de funcționare normală a instituțiilor democratice”.

În opinia președintelui Senatului, „în baza sau în contextul acestor neclarități, în România s-a ajuns la momente critice - două suspendări ale unui președinte, unul și același, dar nu are importanță. S-a ajuns, de asemenea, la lucruri poate și mai grave, anume, o decredibilizare din interiorul sistemului politic a instituției - și nu a unor oameni - a instituției fundamentale a democrației, care este Parlamentul. S-a ajuns la confruntări absolut nefericite pentru această țară, de genul celei privind dreptul de a reprezenta, să spunem, România la Consiliul European”, a ținut să reamintească președintele USL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri