CRIZA OSTATICILOR. Expert în securitate: Muncitorii români nu sunt instruiți în niciun fel

Data publicării:
20012013 20baciu-44785

„Trebuie să înțelegem că la plecarea unui cetățean român în străinătate acesta nu informează pe nimeni, mai ales dacă este vorba despre un contract unilateral cu un furnizor de servicii externe. În această situație, în România, niciunul dintre cetățeni nu este instruit, sub nicio formă, cu privire la țara în care pleacă, cu privire la anumite elemente de securitate pe care trebuie să le ia în considerare, zone pe care trebuie să le ocolească, atitudini pe care trebuie să le aibă vizavi de populație și vizavi de autorități - pentru că una este să te comporți într-un anumit fel într-o țară islamică, alta e să te comporți într-un anumit fel într-o țară catolică – dacă e să vorbim din perspectiva religiei (...). Din perspectiva asta, repet, nimeni nu-i instruiește pe cetățenii români care pleacă într-o altă țară la muncă”, a declarat Adrian Baciu.

Expertul a arătat că la locul desfășurării activităților de serviciu, după ce muncitorul a ajuns pe teritoriul țării unde urmează să-și desfășoare activitatea, se fac niște briefinguri de către companiile angajatoare cu privire la aceste aspecte. În primul rând, cu privire la securitatea zonei în care lucrează, cu privire la atitudinile pe care trebuie să le aibă, procedurile pe care trebuie să le aplice, ce se întâmplă în cazul în care zona este atacată, incendiată, are loc un cutremur, o inundație, în funcție de specificul geografic al zonei respective.

Însă, atrage atenția expertul, situația din Algeria nu putea fi anticipată și nici muncitorii noștri, nici ai altor țări nu au fost instruiți cu privire la acest tip de situație de criză.

În opinia lui Adrian Bucur, după această experiență nefericită, „ar fi important ca toate autoritățile cu responsabilități în domeniu - începând cu Ministerul Muncii, serviciile de informații, Ministerul de Externe – ar trebui să facă o analiză a situației prin care cu toții am trecut și să încerce să tragă concluzii, care să ducă la un anumit tip de atitudine”.

Adrian Bucur a dat și câteva exemple de astfel de proceduri - muncitorii să fie instruiți să fie luați în evidența autorităților de acolo, să se informeze înainte de plecare cu privire la situația din țară de pe site-ul MAE, angajatorul român care este partener cu angajatorul de acolo să-i facă o instruire.

Duminică, MAE a confirmat că un al doilea român a murit în Algeria în evenimentele care au avut loc la complexul energetic In Amenas.

Urmăriți în materialul video atașat opiniile expertului în securitate, Adrian Baciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri