Cum se fac consultările la Palatul Cotroceni

Data publicării:
07122012 20consultari-37459

Cuvântul hotărâtor însă îl va avea tot preşedintele. Primul pas pentru formarea noului Cabinet va fi consultarea partidelor care vor intra în Parlament.

Imediat după ce Biroul Electoral Central va anunţa rezultatele finale ale alegerilor şi, implicit, numărul de mandate câştigate de fiecare partid, se trece la pasul următor: formarea Guvernului.

Consultările de la Palatul Cotroceni nu s-au desfăşurat însă după o regulă unică. În 2004, Traian Băsescu a chemat partidele separat, deşi în alegeri intraseră două alianţe politice: Alianţa DA şi Alianţa PSD+PUR. În 2008, în schimb, social-democraţii şi conservatorii, grupaţi în Alianţa PSD+PC, au fost chemaţi împreună la Cotroceni.

După alegerile din 9 decembrie, Preşedintele a anunţat că va face exact cum scrie în Constituţie: va chema la consultări partidele, şi nu alianţele.

Traian Băsescu s-ar putea confrunta însă cu o problemă: refuzul partidelor grupate în USL de a participa separat la consultări. S-a întâmplat şi la începutul acestui an, după demisia guvernului Boc. Liderii USL au refuzat să meargă separat la consultări. La fel în aprilie, după ce Guvernul Ungureanu a fost demis prin moţiune de cenzură.

Dacă atunci i-a primit împreună, deşi îi invitase separat, preşedintele Traian Băsescu nu mai pare dispus la astfel de concesii.

„Înseamnă că nu vor să vină la consultări. Aici trebuie să înţeleagă şi ei că nu am nicio posibilitate să fiu drăguţ cu ei. Şi vor trebui să aibă încredere unii în alţii, că aici e marea lor problemă, nu care cumva să scape vreunul piciorul si să accepte altceva”, a spus președintele.

„Dacă - aşa cum e din ce în ce mai probabil - USL va avea majoritate absolută, Băsescu o să înghită şi porci şi pisici şi câini şi toate animalele o să le înghită, că la cât a înghiţit dânsul până acum, nu mai contează”, a declarat Victor Ponta.

Constituţia prevede că preşedintele desemnează premierul după consultarea partidului care a obţinut majoritatea absoluta în Parlament. Dacă nimeni nu a reuşit această performanţă, la Palatul Cotroceni vor fi invitate toate partidele parlamentare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri