Curtea Constituțională analizează miercuri sesizarea CSM în cazul Diaconu

Data publicării:
plen 20ccr 20resized-34413

Membrii Curții Constituționale a României (CCR) au inclus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri sesizarea președintelui CSM, judecătoarea Alina Ghica, referitoare la cazul senatorului Mircea Diaconu, pentru care Parlamentul a dat un vot împotriva revocării mandatului, în ciuda unei hotărâri definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care l-a declarat incompatibil.

Începerea ședinței este programată la ora 9 dimineața. Întrunirea, deși programată de la sfârșitul lunii trecute, vine la o zi după ce Comisia juridică a Senatului a decis să nu retrimită în plen scrisoarea președintelui Traian Băsescu de rediscutare a situației de incompatibilitate.

În 31 octombrie, președintele CSM a sesizat Curtea „în vederea soluționării conflictului juridic de natură constituțională dintre autoritatea judecătorească și Parlamentul României (Senat), conflict determinat de votul în cazul d-lui senator Diaconu”.

Ce a reclamat conducerea CSM

„Astăzi, 31 octombrie 2012, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Alina Nicoleta GHICA, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. e) din Constituţia României, republicată, ale art. 34 şi următoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională sesizare CC, constatat în legătură cu refuzul Senatului României de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a domnului Mircea Diaconu, senator PNL”, se arata în comunicatul CSM de la acea dată.

Plenul Senatului a votat, la sfârșitul lunii octombrie, împotriva revocării din funcție a lui Mircea Diaconu. 32 de senatori au votat împotriva revocării, iar 23, pentru. Zece senatori s-au abținut.

Marți, Comisia juridică a Senatului a discutat scrisoarea prin care președintele Traian Băsescu cere rediscutarea cazului senatorului Mircea Diaconu, declarat definitiv incompatibil de Înalta Curte de Casație și Justiție și a decis să nu o retrimită în Plenul camerei superioare a Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri