Daniel Constantin: Nu exclud faptul ca în perioada următoare România să fie arătată cu degetul pe nedrept

Data publicării:
03032013 20daniel 20constantin 20decl 20guv-52634

Autoritățile române au făcut toate verificările la societatea incriminată, iar din datele găsite aici este mai mult ca sigur că loturile de carne au plecat etichetate corect de la firma din Călărași, de aici au ajuns în Grecia și, din spusele ministrului Agriculturii, proprietarul elen avea două două firme pe același nume, una în Grecia și alta în Bulgaria, iar undeva pe parcurs s-a schimbat eticheta.

„Rolul nostru în această ședință este de a proteja imaginea României. Nu exclud faptul ca în perioada următoare, așa cum s-a întâmplat și în trecut, România să fie acuzată, să fie arătată cu degetul pe nedrept, pentru că, până la urmă, nu s-a dovedit contrariul că are astfel de obiceiuri să schimbe eticheta pe teritoriul României și după aceea să exporte carnea de vită cafiind de cal”, a declarat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a atras atenția că România trebuie să aibă grijă de imaginea sa pentru că în ultimii ani au fost făcute investiții masive în industria cărnii, mai ales înainte de aderarea la Uniunea europeană, de aceea trebuie să fim atenți „la tot ceea ce apare”.

În plus, el a mai spus că pe piața internă a fost găsită o singură situație, la Blaj, dar s-a intervenit prompt.

„Autorizaţia este suspendată până Poliția va termina ancheta. Daca s-a produs în România, cu siguranță că și în cazul de la Blaj vom da un exemplu puternic și să descurajăm situațiile de acest gen”, a completat ministrul.

El a mai afirmat că există și un alt motiv al întâlnirii de astăzi de la Guvern, acela că anumite industrii naționale încearcă să profite de scandalul cărnii pentru a convinge marii retaileri să cumpere de pe piața țării respective și că România trebuie să protejeze producătorii, procesatorii și consumatorii români.

Totodată, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) trebuie să fie mai atentă consideră ministrul.

Daniel Constantin: I-am trimis o scrisoare în acest sens domnului ministru Corlățean

Daniel Constantin a mai spus că el a aflat de situația din Grecia din presă, comunicatul ANSVSA venind mult mai târziu.

„Au fost și situații în care mi-aș fi dorit să acționăm ceva mai prompt și aici aș vrea să vă aduc aminte că situația din Grecia am aflat-o de la televizor, la fel ca și dumneavoastră, în timp ce comunicatul de presă al Autorității Sanitare Veterinare a fost dat la 12 ziua. Noi am aflat seara din breaking-news-urile de la televizor.

Am făcut în acest sens o discuție cu domnul ministru Corlățean (ministrul Afacerilor Externe - n.red.), i-am și trimis o scrisoare în acest sens, ar trebui să fim extrem de atenți la toate situațiile care pot apărea în perioada următoare, astfel încât să prevenim și să acționăm prompt. Este mult mai greu să aperi imaginea României decât imaginea unui alt stat membru și atunci trebuie să fim cu toții împreună în acest efort de apărare a intereselor economice”, a completat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Deasemenea, el a mai spus că ședința de astăzi nu este provocată de o situație extraordinară, de o alertă, ci este o ședință de lucru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri