Sari la conținut

Dosarul cărnii alterate. Un consilier ANSV i-ar fi avertizat pe evazionişti înainte de controlul procurorilor 

 

Bărbatul este suspectat de favorizarea făptuitorului. Anchetatorii spun că sunt suspiciuni că, „după ce a luat la cunoștință despre faptul că urmează a se efectua un control la magazinele aparținând unei societăți comerciale, privind punerea în vânzare a produselor de carne alterate, a anunţat pe suspectul C.R.B (administratorul societăţii comerciale) asigurând acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterataă”. 

Zece persoane au fost reţinute miercuri spre joi noapte în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse alterate. Cercetările s-au desfășurat întreaga noapte la structura centrală a DIICOT.

Printre cei duşi la audieri se numără şi părinţii tenismenei Sorana Cârstea, care deţin o fabrică în Târgovişte.

Procurorii DIICOT urmăresc destructurarea a două grupări infracţionale specializate înevaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, suspecţii ar fi achiziţionat prin intermediul unor societăţi comerciale din România carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania. Marfa era cumpărată legal, dar firmele nu plăteau TVA, pentru că aşa prevede legea pentru tranzacţiile intracomunitare. Marfa ar fi fost apoi vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

În cazul în care marfa urma să expire în câteva zile, era reetichetată în mai multe depozite din Bucureşti, Iaşi sau Cluj-Napoca şi astfel îi era prelungită valabilitatea. Ulterior, era scoasă la vânzare. În acelaşi timp, carnea expirată era procesată în abatoare şi vândută sub formă de carne tocată ori era trimisă firmelor de catering.

Ancheta vizează şi câţiva dintre marii producători de carne din România. Procurorii spun că aceştia exportau carnea fictiv în Ungaria şi Bulgaria, după care marfa se întorcea în ţara noastră prin firme fantomă. Patronii scăpau astfel de plata taxelor, în timp ce vindeau carnea la negru pe piaţa din România. Firmele fantomă implicate în importurile de carne stricată erau înfiinţate, în schimbul unor mici sume de bani, de complici din Republica Moldova, Ucraina şi chiar Kenia.

În total, 129 de tone de carne şi produse din carne au fost retrase definitiv, iar alte100 oprite temporar de la comercializare. În urma controalelor de miercuri,inspectorii ANPC au dat amenzi în cuantum de 71.500 lei.

Românii mănăncă aproape 1,1 milioane de tone de carne pe an. Având în vedere că 40% din această cantitate nu este fiscalizată, statul pierde anual 230 de milioane de euro. Din cele peste 2000 de firme verificate anul trecut, doar 300 au scăpat fără să fie amendate.