E. Hurezeanu despre promisiunea lui V. Ponta legată de Kosovo: A spus asta crezând că îi face plăcere lui Joe Biden

Data publicării:
biden-ponta

Premierul a spus în cursul întâlnirii cu vicepreședintele american Joe Biden că în 2015 România ar urma să se alăture țărilor care au recunoscut independența Kosovo. Declarația sa a fost criticată de Crin Antonescu, acesta spunând că premierul și-a depășit atribuțiile.

„Traian Băsescu este unul dintre puținii lideri care nu vor să recunoască independența statală a Kosovo. Nu a spus-o niciodată franc, prin aluzii am aflat că e vorba de un precedent ce s-ar crea în direcția R. Moldova, unde Transnistria și-ar putea dobândi independența, așa cum a făcut-o Kosovo în viziunea majorității statelor lumii. Se poate vorbi și despre Ținutul secuiesc, situația Transilvaniei”, a explicat Emil Hurezeanu.

„Rusia nu a recunoscut independența Kosovo, gândindu-se la interesele ei bilaterale, vechi, cu Serbia. Relațiile noastre cu Serbia nu sunt atât de extraordinare cum vrem să credem. Sunt lucruri ce țin de logica în care judecăm lucrurile, ea ar trebui să fie depășită”, a subliniat Emil Hurezeanu.

„Traian Băsescu a convins guvernul pe care îl avea atunci. Au fost discuții severe între președintele Băsescu și vicepreședintele Joe Biden pe această temă, e un dezacord declarat, nu e public, dar e cunoscut. Vicepreședintele a încercat să îl convingă pe Traian Băsescu să recunoască Kosovo, iar Băsescu a zis nu. Victor Ponta știa asta și când l-a prins pe Biden singur nu a pierdut ocazia să arate că el e pe calea cea bună, că e de acord postfactum cu dl Biden. Victor Ponta a ieșit în întâmpinare și a spus asta crezând că îi va face plăcere. Nu cred că vicepreședinții au astfel de raționamente, când vine un băiat de pe teren și spune Data viitoare dau eu mai bine voleul ăla de dreapta”, a spus el.

„Victor Ponta nu e în situația de a face așa o promisiune. Nu a ajuns președinte, are un Parlament, ce deține o rezoluție. Are și argumente raționale, dar asta e altceva (...)Totul e să calibrezi interesele, comunicarea și să ai o poziție, nu să arunci cu oiștea în gard”, a subliniat Emil Hurezeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri