Eutanasierea câinilor fără stăpân este posibilă. Care sunt actele legislative care o permit

Data publicării:
doggie

Potrivit unei legi adoptate în 2002, eutanasierea câinilor fără stăpân este legală. La presiunea ONG-urilor însă, primarii Capitalei din ultimii nouă ani nu au mai aplicat această lege, invocând apariţia următoarei reglementări, care interzice eutanasierea. În textul noii legi însă, nu este vorba despre câinii maidanezi, ci de animalele cu stăpân.

Edilii bucureşteni au susţinut până acum, în sprijinul lipsei de acţiune, că nu pot eutanasia câinii fără stăpân din Bucureşti pentru că legea le-o interzice. Ei au invocat în toată această perioadă Legea privind Protecţia Animalelor numărul 205/2004, completată patru ani mai târziu cu un alt text, Legea nr. 9/2008.

Actul normativ scrie negru pe alb că este interzisă eutanasierea câinilor, pisicilor şi a altor animale, CU EXCEPŢIA celor care suferă de boli incurabile, diagnosticate de un medic veterinar.

Legea nr. 9/2008, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor:

„Art. 71. - Este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.”

Aceeaşi lege precizează însă că interdicţia privind eutanasierea animalelor sănătoase NU se referă la şi câinii maidanezi, pentru că, potrivit Legii nr. 205/2004,

„Art. 1 (2) - Gestionarea populaţiei canine fără stăpân de pe teritoriul României se reglementează printr-o lege specială.”

Actul în cauză este Legea 227, dată în 2002. Documentul permite eutanasierea câinilor fără stăpân nerevendicaţi şi neadoptaţi şi reglementează procedura de eutanasiere. El stabileşte un termen de 14 zile până când animalele pot fi recuperate sau adoptate, după care pot fi eutanasiate printr-o procedură nedureroasă.

Legea privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân:

Art. 4. - Câinii fără stăpân vor fi capturaţi şi transportaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazaţi o perioadă de 14 zile.

Art. 5. - (...) (2) Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a câinilorbolnavi ori care nu au fost revendicati sau adoptaţi.

Eutanasierea este indicată de lege drept singura cale de urmat pentru câinii nedoriţi, iar legea prevede explicit procedura pe care o vor aplica doar medicii veterinari:

1. Se recomandă pentru a fi eutanasiaţi câinii care nu au fost revendicaţi sau care nu au putut fi adoptaţi.

2. Eutanasierea câinilor se efectuează de către un medic veterinar.

3. Eutanasierea câinilor se realizează numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos, numai după pierderea cunoştintei câinelui indusă prin anestezie.

Legea care interzice eutanasierea maidanezilor nu este deocamdată în vigoare, proiectul fiind încă dezbătut în Parlament.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri