EXCLUSIV. Producătorul vaccinului anti-TBC din Danemarca: Nu cunoaștem oficial situaţia din România

Data publicării:
27112012 20raspuns 20tbc-35545

În răspunsul transmis Digi24, reprezentanții firmei producătoare a vaccinului spun că tot ceea ce știu despre cazurile de îmbolnăvire a copiilor din România au aflat din presă.

Răspunsul pe care firma l-a dat vine în contradicție cu ce spunea săptămâna trecută fostul ministru al Sănătății.

„Ministerul Sănătății a scris firmei producătoare din Danemarca, care ne-a trimis azi un răspuns şi că reacţiile postvaccinare sunt dovada eficacităţii vaccinului şi nu reprezintă o problemă”, declara Vasile Cepoi.

Producătorul vaccinului nu a putut aprecia dacă situația din România este o reacție a unor erori medicale cum ar fi supradozajul sau administrarea subcutanată. Arecunoscut însă că aceste reacții adverse sunt normale, dar la un caz din 1.000 de persoane vaccinate. În aceste condiții, nu se ridică semne de întrebare atâta timp cât frecvența cazurilor de reacții adverse e de0,6 la o mie de persoane.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a suspendat campania de vaccinare a copiilor cu serul produs în Danemarca.

Părinţii bebeluşilor care au avut reacţii adverse după vaccinul anti-tuberculoză vor să dea statul în judecată. Familiile cer despăgubiri de zeci de mii de lei, bani care să acopere toate cheltuielile pentru tratamentul copiilor. „Au tot dreptul să o facă”, spune ministrul Sănătății, Raed Arafat.

Specialiştii OMS şi ECDC au ajuns în România

Între timp, Ministerul Sănătăţii anunţă marţi într-un comunicat că experţii Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au ajuns în România. Împreună cu specialiştii români, ei au început evaluarea situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.

Experţii străini au au avut o primă întâlnire pe această temă cu ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

În programul comisiei comune ECDC şi OMS au loc întâlniri cu cei implicaţi în gestionarea imunizărilor din calendarul naţional al Ministerului Sănătăţii, cu medici şi specialişti cu responsabilităţi în această zonă. Comisia va formula apoi concluziile şi le va prezenta într-un raport de evaluare.

Potrivit comunicatului MS, specialiştii au precizat că, până la prezentarea concluziilor raportului într-o conferinţă de presă, nu vor face declaraţii de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri