Gabriela Firea vrea în administrare stadionul naţional

Data actualizării: Data publicării:
arena nationala

Primarul general al Capitalei a anunţat că vrea în administrare stadionul naţional. A început procedurile de preluare a stadionului de la actualul administrator. În prezent, Arena Naţională este administrată prin contract de un operator privat care ar trebui să plătească Municipalităţii o cotă din profit. Cum însă de la deschidere şi până acum Arena a fost închiriată în pierdere, Primăria Capitalei nu a încasat nimic, iar stadionul a generat pierderi de aproape 10 milioane de euro.

La şase ani de la inaugurare, Arena Naţională revine în administrarea Primăriei Capitalei. De cel mai mare stadion din ţară se va ocupa, de-acum încolo, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement.

Bogdan Tanase, directorul ALPAB: „Încă de azi va fi demarată operaţiunea de preluare. Probabil va dura o săptămână sau două”.

În ultimii patru ani, stadionul a fost administrat de o companie privată, care primea aproape 8 milioane de lei, pe an, de la primărie. În schimbul sumei, trebuia să se ocupe de întreţinerea arenei şi să plătească o cotă din profit drept redevenţă. Numai că, de la inaugurare şi până acum, stadionul a generat pierderi de aproape 40 de milioane de lei.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Efortul bugetar va fi la jumătate pentru administrarea şi operarea Arenei Naţionale cu forţe proprii, nu externalizat printr-un agent economic. Din moment ce mie mi-au fost aduse la cunoştinţă economii mari ce se fac la buget - şi anume că Primăria Capitalei poate să administreze şi să opereze la jumătate de preţ arena naţională, ca primar nu mai puteam să semnez contractul subsecvent cu societatea comercială care a administrat şi operat Arena Naţională”.

Primaria a stabilit acum noi tarife pentru închirierea stadionului.

Astfel, pentru partidele din Liga 1, Cupa României, Cupa Ligii şi jocurile echipei naţionale, tariful este de 13.000 de euro pe meci. Suma creşte în cazul meciurilor din Liga Campionilor şi Europa League. În plus, la fiecare joc se adaugă 10.000 de euro pentru serviciile de operare.

Ca să treacă pe profit, stadionul va fi închiriat şi în afara competiţiilor sportive.

Un spectacol cultural e taxat cu 18.000 euro, un eveniment special cu 30.000 de euro, în timp ce pentru conferinţe, cursuri şi evenimente private, tarifele variază între 100 şi 500 de euro pe oră. În premieră, fanii vor putea face un tur al arenei, care costă 10 sau 20 de lei, în funcţie de numărul de persoane şi tipul de tur solicitat.

În plus, Primăria anunţă că va permite organizarea de evenimente şi în zona din jurul stadionului.

Bogdan Tanase, director ALPAB: „Va fi deschisă pentru tot ce înseamnă competiţii care nu sunt organizate neapărat de cluburi. Mă refer la zona din jur, pusă la dispoziţia celor care vor să facă mişcare”.

Gabriela Firea: „Ea trebuie să revină bucureştenilor şi anumitor cluburi care solicită închirierea pentru competiţii sportive”.

Arena Naţională a fost costat aproape 250 de milioane de euro, dublu faţă de calculul iniţial. Stadionul a fost inaugurat în 2011, a găzduit o finală de Europa League şi va gazdui şi patru meciuri ale Campionatului European de Fotbal din 2020.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri