Ger și ninsori în România, 17 porțiuni de drumuri naționale închise. În Tulcea nu se circulă pe niciun drum, zăpada atinge doi metri

Data actualizării: Data publicării:
drum inchis din cauza zapezii
Drumuri închise în mai multe județe unde este viscol și ninge abundent. FOTO: INQUAM PHOTOS - Casian Mitu

ACTUALIZARE Începem săptămâna cu vreme rece pentru finalul lunii noiembrie și cu ninsori în unele zone din țară. Cu greu se vor atinge astăzi 7 grade Celsius în regiunile sud-vestice. Compania Națională de Drumuri anunță că sunt închise, luni, 17 porțiuni de drumuri naționale. Nu se circulă pe niciun drum din județul Tulcea, a anunțat ISU Delta.

ACTUALIZARE 11.50 La ora 11.00 erau închise 17 tronsoane de drumuri naționale.

Au fost redeschise circulației DN 11A Podu Turcului – Bârlad, în județul Bacău și DN 11A Bârlad – Iveşti, din județul Vaslui.

ACTUALIZARE 10.00 19 tronsoane de drumuri naţionale sunt închise luni, la ora 9.00, iar traficul este întrerupt pe podul de la Brăila. De asemenea, este restricţionată circulaţia vehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone pe DN 2A Giurgeni – Mihail Kogălniceanu şi pe DN 22 Lumina - Mihai Viteazu.

Situația drumurilor cu tronsoane închise:

Judeţul Bacău: DN 11A Podu Turcului – Bârlad

Judeţul Brăila: DN 2S Pod Brăila între Brăila - limită jud. Tulcea

Județul Constanța: DN 22A Hârşova – Cataloi, DN 22C Medgidia – Cernavodă, DN 3 Cobadin - Ostrov

Judeţul Galați. DN 24D Bălăbăneşti – Tuluceşti, DN 26 Galaţi - Cavadineşti

Judeţul Tulcea: DN 22 Tulcea – Măcin, DN 22 Tulcea – Constanţa, DN 22A Cataloi – Hârşova, DN 22D Mircea Vodă – Atmagea, DN 22E Garvăn - I.C. Brătianu, DN 22F Nalbant – Horia, DN 22J Măcin - limită jud. Brăila, DN 22S Smârdan – Măcin,

Judeţul Vaslui: DN 11A Bârlad – Iveşti, DN 24A Huşi – Fălciu, DN 24D Bârlad – Griviţa, DN 26 Murgeni – Blăgeşti

Portul Midia rămâne închis.

IGSU: Viscolul, ninsorile şi vântul puternic au afectat 177 de localităţi din 22 de judeţe. 666 de mașini înzăpezite

ACTUALIZARE 9.40 În ultimele 24 de ore, viscolul, ninsorile abundente şi vântul puternic au afectat 177 de localităţi din 22 judeţe - Alba, Argeş, Bacău, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Galaţi, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui - şi în municipiul Bucureşti, transmite luni Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Pompierii, împreună cu celelalte structuri şi autorităţi implicate în gestionarea situaţiilor generate de vremea rea, au intervenit pentru deblocarea a 666 autovehicule înzăpezite, degajarea a 543 copaci şi 3 stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil. În urma acestor evenimente, 12 imobile şi 58 de autovehicule au fost avariate.

De asemenea, ca urmare a precipitaţiilor abundente, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 13 curţi şi un subsol.

Pentru avertizarea populaţiei din zonele vizate de vremea rea, au fost emise 9 mesaje prin sistemul RO-Alert în contextul avertizărilor meteorologice la nivelul a 12 judeţe - Argeş, Brăila, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Ialomiţa, Prahova, Sibiu, Tulcea şi Vâlcea.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, luni dimineaţă se înregistrau avarii în 279 de localităţi din 11 judeţe - Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Teleorman, Tulcea şi Vrancea, însumând un număr de aproximativ 190.000 de consumatori finali nealimentaţi. La acest moment, echipe specializate ale distribuitorilor de energie electrică intervin pentru remedierea situaţiilor semnalate.

Măsurile luate de IGSU:

  • menţinerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente, pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;
  • asigurarea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea;
  • activarea Grupei operative şi a Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în 22 judeţe aflate sub avertizare cod roşu şi portocaliu - Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Constanţa, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Gorj, Galaţi, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui;

De asemenea, au fost suplimentate capabilităţile în zilele de 25 şi 26 noiembrie, astfel:

  • ISU Buzău - o autospecială pentru transport victime multiple şi o şenilată de la ISU Mureş;
  • ISU Constanţa - o autospecială pentru transport victime multiple de la ISU B-IF şi 11 generatoare de mare capacitate de la ISU Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman, USISU Ciolpani şi ISU B-IF;
  • ISU Ialomiţa - o autospecială pentru transport victime multiple de la ISU B-IF şi o şenilată de la ISU Galaţi, două generatoare de mare capacitate de la ISU Braşov şi ISU Vâlcea;
  • ISU Tulcea - trei şenilate de la ISU Buzău, Galaţi şi Vrancea, o autofreză ISU Bacău, o autofreză ISU Vaslui.

CFR: Nu sunt linii închise sau trenuri blocate în Constanța și Galați

ACTUALIZARE 9.30 Traficul feroviar pe raza Sucursalelor Regionale CF Constanţa şi Galaţi este deschis pe toate secţiile de circulaţie, informează CFR SA. Potrivit sursei citate, în prezent nu sunt linii închise şi nici trenuri blocate.

"Pe raza SRCF Galaţi, după cum am informat şi în cursul serii de duminică, circulaţia se desfăşoară în condiţii normale de trafic, măsura de tractare a garniturilor cu locomotive Diesel a fost ridicată încă din seara de duminică, iar la ora actuală trenurile înscrise în circulaţie de operatorii de transport feroviar de călători sunt tractate cu locomotive electrice", se menţionează în comunicat.

Conform CFR SA, se menţine însă restricţia de viteză de 70 de km/h pe intervalul de cale ferată Galaţi - Făurei - Ţăndărei, măsură care prelungeşte durata de călătorie pe această porţiune cu 10 - 20 de minute.

În ceea ce priveşte reţeaua feroviară de pe raza SRCF Constanţa, traficul este în continuarea adaptat la condiţiile meteo nefavorabile.

"Trenurile pe magistrala Bucureşti - Constanţa şi retur circulă în continuare tractate doar cu locomotive Diesel, măsură încă valabilă în prima parte a acestei zile, iar funcţie de evoluţia fenomenelor meteo, vom transmite operatorilor de transport de călători noile condiţii de circulaţie. Tractarea garniturilor cu locomotive Diesel prelungeşte durata de parcurs a călătoriei pe Magistrala 800 cu 15 - 30 de minute", se mai precizează în comunicat.

ACTUALIZARE 8.25. Drumurile din judeţul Tulcea vor rămâne închise traficului auto până când mijloacele de deszăpezire vor reuşi să le facă practicabile, a anunţat luni dimineaţa Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, care a menţionat că în judeţ mai sunt maşini blocate în zăpadă, iar 53 de localităţi nu au energie electrică.

Decizia privind închiderea drumurilor judeţene circulaţiei publice a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ea urmând să fie suspendată atunci când utilajele de deszăpezire vor reuşi să le deblocheze.

În jurul orei 7,00, în judeţ, şapte maşini erau blocate, iar 11 persoane au solicitat ajutorul pompierilor.

"Din cele şapte autoturisme blocate, trei sunt în zona Luncaviţa - Văcăreni şi una în zona Babadag. În aceste autoturisme, se află nouă persoane. În zona localităţii Iazurile, se intervine pentru deblocarea a trei autoturisme în care se află două persoane, în al treilea auto nu sunt informaţii că ar fi persoane blocate", a menţionat ISU Delta Tulcea.

Până luni dimineaţă, autorităţile publice locale şi pompierii au salvat 88 de persoane din maşini rămase blocate în nămeţi. Stratul de zăpadă ajunge în unele zone până la doi metri, potrivit ISU Delta. 

Știrea inițială

Școlile sunt închise astăzi în județele Constanța, Tulcea și Galați, Brăila și Călărași. Autoritățile au luat această decizie din cauza drumurilor, care încă sunt acoperite de nămeți de zăpadă de până la doi metri și a numeroaselor avarii din rețeaua de electricitate, care au lăsat fără curent peste 300.000 de consumatori.

Aseară, salvatorii din Tulcea încă mai munceau ca să ajungă la oamenii rămași blocați în mașini, în nămeți. În ciuda avertizării meteo de cod roșu și a anunțului că drumurile sunt închise, numărul celor care s-au împotmolit în nămeți a crescut de la 20 la aproape 80 în câteva ore. 

Mai multe tronsoane de drumuri naţionale din judeţele Bacău, Constanţa, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Vaslui sunt închise traficului luni dimineaţă, din cauza vremii nefavorabile.

În Bacău nu se circulă pe DN 11A Podu Turcului - Bârlad (Vaslui).

În judeţul Brăila, este închis DN 2S Pod Brăila între Brăila - limită judeţul Tulcea.

În judeţul Constanţa, sunt închise: DN 2A Giurgeni - Mihail Kogălniceanu, DN 22 Lumina - Mihai Viteazu, DN 22A Hârşova - limită judeţul Tulcea, DN 22C Medgidia – Cernavodă, DN 3 Cobadin – Ostrov.

În judeţul Galaţi, nu se circulă pe: DN 24D Bălăbăneşti – Tuluceşti, DN 26 Galaţi – Cavadineşti.

În judeţul Tulcea, sunt închise din cauza vremii: DN 22 Tulcea – Măcin, DN 22 Tulcea – Constanţa, DN 22A Cataloi – Hârşova, DN 22D Mircea Vodă – Atmagea, DN 22E Garvăn - I.C. Brătianu, DN 22F Nalbant – Horia, DN 22J Măcin - limită judeţul Brăila, DN 22S Smârdan – Măcin.

Şi în judeţul Vaslui, sunt drumuri pe care circulaţia este oprită: DN 11A Bârlad – Iveşti, DN 24A Huşi – Fălciu, DN 24D Bârlad – Griviţa, DN 26 Murgeni – Blăgeşti.

Totodată, porturile Midia şi Mangalia rămân închise.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri