Greșeala gravă făcută de aproape toți experții în securitate cibernetică, la un test al SRI

Data actualizării: Data publicării:
cibernetica informatica virus atac cibernetic infectare shutterstock_1121797013
Foto: Shutterstock

Cei mai buni 300 de specialişti care ne protejează de atacuri cibernetice au trecut prin emoţiile unui exerciţiu pus la cale de Serviciul Român de Informaţii. Atacurile simulate au testat reacţia experţilor de la ministerul apărării, bănci, companii de telefonie mobilă şi electricitate. Informaticienii au luat note bune, chiar dacă la ultima probă au căzut în capcana unui e-mail capcană, infectat cu un virus.

Anul trecut, 7 din 10 calculatoare au fost atacate cibernetic. Asta înseamnă că aproximativ 3 milioane de computere au fost țintite de hackeri. Experţii au avut de gestionat peste 130 de milioane de alerte. Cu 25% mai multe, comparativ cu 2016.

Iar atacurile devin tot mai puternice, spun experţii. Ca să testeze priceperea specialiştilor ce luptă cu piraţi informatici, exerciţiul le-a pus în faţă scenarii dramatice, în care au lucrat sub presiunea timpului.

Sebastian Pitei, director IT: Am presupus un atac cyber asupra unei stații electrice. E o veste bună să vedem că toți cei care au jucat au detectat atacul.

Specialiştii mai au însă de lucru. Experţii Serviciului de Telecomunicații Speciale i-au testat cu un virus de tip e-mail otrăvit, creat special pentru acest exerciţiu.

Anton Rog, sef Cyberint SRI: Deși avem aici oameni care toată ziua se ocupă cu securitatea cibernetică, marea majoritate a lor au dat click pe link-ul din mail. Dacă ar fi fost o infecție, erau infectați toți, în totalitate.

Atacurile asupra telefoanelor inteligente sunt printre cele mai periculoase, explică specialiştii. De aceea au testat priceperea experţilor cu multe simulări de viruşi.

Liviu Arsene, specialist securitate BITDefender: Telefoanele mobile sunt constant în preajma noastră. Cu alte cuvinte, sunt cei mai buni spioni.

Execiţiul de securitate cibernetică este unul dintre cele mai mari şi complexe care sunt ogranizate în sud-estul Europei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri