Guvernul, în chinurile facerii. Baronii locali din PSD s-au reunit la un hotel din Capitală

Data publicării:
18122012 20virtual 20noul 20guvern-39362

Actualizare 20:55: Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților a spus în direct la Digi24 că este o ședință obișnuită.

„Este o întâlnire formală între liderii Partidului Social Democrat din teritoriu. Despre guvern vom discuta mâine la ședința de comitet executiv națioanl, acum este o întâlnire informală”, a spus Valeriu Zgonea.

Actualizare 20.13Motivul pentru care Puiu Hașotti ar fi anunțat că nu mai vrea să fie ministru, fapt care a dus la nominalizarea lui Daniel Barbu la Cultură în viitorul guvern, ar fi dorința conducerii partidului liberal de a-l izola și mai mult pe Călin Popescu Tăriceanu. Puiu Hașotti se va întoarce la Senat, unde probabil va fi din nou liderul grupului liberal, barându-i astfel drumul fostului premier Tăriceanu de a prelua această funcție.

Actualizare 20.00Liderii PSD din teritoriu, celebrii baroni locali, au în această seară, în Capitală, o întâlnire cu miză importantă, pentru că aceşti lideri vin cu propriile propuneri pentru miniştri, dar şi pentru funcţii din eşalonul doi al Guvernului. La întâlnire a sosit și premierul Victor Ponta.

Actualizare 19.40. Premierul Ponta a precizat, la solicitarea ziariștilor, că în Guvern vor fi 24 de miniștri, între care șase miniștri delegați, și trei viceprim-miniștri.

Actualizare 17.25. Lucia Varga ar fi desemnată pentru Ministerul Pădurilor și Apelor, la Ministerul Sportului apare varianta Nicolae Bănicioiu, la Educație rămâne Ecaterina Andronescu. În ceea ce-i privește pe miniștrii delegați, Liviu Pop rămâne ministru pentru dialog social, iar ministrul pentru diaspora și Republica Moldova (care trece de la SGG la MAE) va fi Ramona Mănescu sau Cristian David, fostul ministru de interne din guvernul Tăriceanu. Ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul rămâne Mihai Voicu.

Actualizare 16.30.O declarație a premierului dă naștere la confuzii și noi calcule.Premierul Victor Ponta spune că în noul Cabinet vor fi 24 de miniştri, menţionând că dintre aceştia sunt mai mulţi miniştri delegaţi, plus vicepremierul.

Victor Ponta a fost întrebat dacă a închis lista cu nominalizările pentru viitorii miniştri sau mai are semne de întrebare. „Am închis negocierea între PSD şi ACD”, a spus Ponta, arătând că în privinţa reprezentanţilor PSD în Guvern are numele acestora în această seară, iar miercuri le va prezenta Comitetului Executiv.

Întrebat câte ministere vor fi în Cabinetul Ponta II, premierul a precizat: "24 de miniştri. Dintre aceştia, mulţi miniştri delegaţi, plus vicepremier".

Actualizare ora 16.20 Proaspăt ales senator, profesorul Daniel Barbu îl va înlocui pe Puiu Hașotti la Ministerul Culturii.

Actualizare 14.55. Liderul PNL, Crin Antonescu, întrebat, marți, dacă Mona Pivniceru rămâne în continuare ministru al Justiției, a răspuns că cel mai probabil ministerul va fi asumat în continuare de PNL. Cât despre oameni și nume, „vorbim mâine”, a spus Crin Antonescu.

Actualizare ora 14.45. După ultimele negocieri, Constantin Niță, de la PSD, va prelua Ministerul Energiei, iar Maria Grapini (PC) va conduce Ministerul pentru IMM-uri, Turism și Mediul de Afaceri.

_____________________________

PNL a reuşit să blocheze intrarea UDMR la guvernare, dar şi atribuirea Ministerului Apărării lui Gabriel Oprea, liderul UNPR. Cu toate acestea, liberalii au doar nouă portofolii, spre deosebire de social-democraţi, care au 11. Se întâmplă așa pentru că, fiind în alianţă cu Partidul Conservator, PNL a trebuit să cedeze două ministere.

Ministeriabilii PSD

Social-democraților le-a revenit nou înființatul Minister al Bugetului al cărui portofoliu îi va fi încredințat, cel mai probabil, lui Liviu Voinea.

Un alt minister nou înființat, Ministerul Lucrărilor Publice, a fost repartizat actualului ministru pentru relația cu Parlamentul, Dan Șova.

Apărarea a fost obiect de dispute între partenerii de coaliție. Social-democrații își doreau acest portofoliu pentru liderul UNPR, Gabriel Oprea, însă liberalii, care în prezent dețin acest portofoliu prin Corneliu Dobrițoiu, ar fi vrut să păstreze ministerul. În cele din urmă, MApN revine PSD-ului, însă titlularul portofoliului va fi, din câte se pare, actualul ministru de Interne, Mircea Dușa.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, se va ocupa de Ministerul Administrației și Dezvoltării Regionale, un portofoliu obținut prin comasarea unor domenii de la două ministere diferite. El va ocupa și una dintre cele trei funcții de vicepremier.

Social-democraților le revine și administrarea Fondurilor Europene, un minister la conducerea căruia va fi instalat, cel mai probabil, Eugen Teodorovici, în prezent consilier al primului-ministru.

Un alt noi minister, cel al Energiei, va fi condus de Iulian Iancu.

PSD îi va păstra pe Dan Nica la Ministerul Comunicațiilor, pe Titus Corlățean la Externe și pe Rovana Plumb în fruntea Ministerului Mediului.

Actualul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, ar putea fi înlocuită de Mihnea Costoiu, iar noul minister al Tineretului și Sportului i-ar reveni lui Alin Petrache.

Toate aceste nume urmează să fie validate miercuri, în ședința Comitetului Executiv al PSD.

Lista liberalilor, încă nedefinitivată

Liberalii încă dezbat numele celor care vor fi numiți în fruntea celor nouă ministere care le revin. Ministerul de Interne va fi condus, cel mai probabil, de actualul ministru delegat al administrației, Radu Stroe. La Muncă rămâne Mariana Câmpeanu, la fel și la Cultură, cel mai probabil, Puiu Hașotti își păstrează portofoliul.

În ceea ce privește Transporturile, foarte vehiculat este numele vicepreședintelui PNL, Relu Fenechiu, în timp ce Daniel Chițoiu, în prezent ministru al Economiei, va conduce Ministerul Finanțelor și va fi, totodată, vicepremier.

Liberalii încă nu au găsit un titular pentru nou înființatul minister al Pădurilor și Apelor.

Ministerul Economiei va fi desființat și din el se va desprinde un Minister al Industriei și Comerțului, pentru care sunt vehiculate două nume: Varujan Vosganian și Claudiu Doltu.

După ce independentul Raed Arafat a anunțat că nu mai dorește să fie ministru, portofoliului Sănătății îi va reveni, cel mai probabil, lui Eugen Nicolăescu.

La Justiție, Mona Pivniceru ar fi fost convinsă de premierul Victor Ponta să rămână, după ce situația era, ieri, incertă în ceea ce o privește. Mona Pivniceru este ministru independent, dar numită în actualul guvern la propunerea liberalilor. Premierul declara luni că nu a apucat încă să discute cu Mona Pivniceru în ceea ce privește continuarea activității ei în guvern, dar seara, la o emisiune televiziată, Victor Ponta a anunțat că a convins-o să rămână.

Conservatorii au doi miniștri

În ceea ce-i privește pe conservatori, Daniel Constantin își păstrează portofoliul Agriculturii, iar celălalt minister desprins din actualul Minister al Agriculturii – Ministerul pentru IMM-uri, Turism și Mediul de Afaceri încă își caută un titular în rândul conservatorilor.

Dintre cele patru ministere fără protofoliu din viitorul guvern, două vor reveni liberalilor – de relația cu Parlamentul se va ocupa în continuare Mihai Voicu, în timp ce la Cercetare nu s-a stabilit un nume de ministru delegat.

Miercuri liberalii vor avea o ședință finală în care vor definitiva lista miniștrilor propuși pentru Cabinetul Ponta II.

Calendarul învestirii guvernului

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat că forma finală a noului Guvern va fi prezentată mâine la prânz, astfel încât joi-după-amiază miniştrii propusi să poată fi audiaţi în comisii, iar vineri dimineaţă Guvernul să poată veni în Parlament pentru votul de încredere.

Decamdată, Victor Ponta este în faza alegerii membrilor cabinetului său și definitivării programului de guvernare.

Dacă lucrurile vor merge conform acestui calendar, noul guvern ar putea depune jurământul la Cotroceni vineri, iar sâmbătă premierul vrea să convoace deja prima ședință a noului său Executiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri