Guvernul Ponta II, bun de plată. Are de returnat 13 miliarde de euro

Data publicării:
20122012 20fmi-39784

Din cele 13 miliarde de euro pe care România le are de rambursat în perioada 2013-2016, 9,4 miliarde vor fi acoperite din rezervele Bancii Naţionale, iar restul vor veni de la bugetul de stat. Chiar pe 21 decembrie, trebuie plătită o nouă tranşă către FMI, de 257 de milioane de euro.

„Nu văd un buget care să fie adecvat momentului, nu văd o concepție de guvernare care să fie legată de marile probleme ale anului 2013.Aș mai pune la socoteala și datoria externă care trebuie să fie plătita și eventualitatea aproape sigură conform prognozelor străine de întoarcere în România a cel puțin 500.000 de români care nu mai au locuri de muncăîn vestul Europei”, a declarat Mircea Coşea, analist economic.

Tot anul viitor, Executivul trebuie să găsească resurse şi pentru reîntregirea salariilor bugetarilor. Este o măsură pe care mulţi analişti economici nu o văd cu ochi buni.

„Chestiunea reîntregirii salariilor bugetarilor se produce în absența unor performanțe economice. Deci PIB-ul nu a înregistrat un avans atât de mare încât sa justifice revenirea salariilor la nivelul dinaintea taierilor lor cu 25%”, a declarat George Vulcănescu, analist economic

În 2013, noul Guvern trebuie să ducă la bun sfărşit şi angajamantele cu FMI. Privatizările companiilor de stat s-au tot amânat, programul managerilor privaţi în companiile cu probleme întârzie, iar de respectarea acestor angajamente va depinde şi viitorul acord cu FMI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri