Guvernul sesizează Parchetul pentru contracte avizate de un director din Ministerul Sănătății, fără acordul ministrului

Data publicării:
sediul guvernului mediafax

Este vorba, mai exact, de firma SC Adi Com Soft SRL, cu care Ministerul Sănătății avea contract din 2012 pentru furnizarea unui program economic de contabilitate

Firma s-a angajat ulterior, în februarie 2013, să pună la dispoziția instituțiilor publice din subordinea ministerului, cu titlu gratuit, 300 de licențe pentru un program informatic de contabilitate.

A fost încheiat și un protocol în acest sens. Protocolul a fost semnat, pe 15 februarie, de ministrul Eugen Nicolăescu, dar „în conținutul acestui document nu au fost cuprinse prevederi referitoare la condițiile concrete în care urmau să fie utilizate licențele transmise cu titlul gratuit”, se arată în comunicatul Guvernului.

Invocând implementarea protoculului, Georgeta Bumbac, directorul Direcţiei contabilitate şi patrimoniu, a trimis o adresă către instituțiile din subordinea ministerului o adresă în care afirma că „Ministerul Sănătății a luat decizia adoptării unui sistem unitar de contabilitate la nivelul întregii structuri”, iar „în acest scop, între Ministerul Sănătății și Adi Com Soft SRL a fost încheiat Protocolul nr. EN 1359/15.02.2013”.

Georgeta Bumbac a dispus ca licențele să fie utilizate „în baza unui contract de mentenanță și asistență tehnică încheiat de fiecare instituție publică din subordinea Ministerului Sănătății și Adi Com Soft SRL”.

Conducerea Ministerului nu luase însă nicio decizie în acest sens, precizează Guvernul, care arată ca fapta Georgetei Bumbac „poate întruni elementele constitutive ale infracțiunii de fals intelectual”.

„Deși SC Adi Com Soft SRL a propus încheierea unor contracte de mentenață cu instituțiile publice din subordinea Ministerului Sănătății, reprezentantul legal al ministerului – ministerul sănătății, domnul Eugen Nicolăescu, nu și-a exprimat acordul cu privire la această propunere, întrucâ Protocolul nr. EN 1359/15.02.2013 nu a cuprins clauze referitoare la încheierea contractelor de mentenanță”, arată Corpul de Control al premierului.

Eugen Nicolăescu: Nu s-a semnat niciu contract pentru mentenanță

„Nicio unitate sanitară din structura Ministerului Sănătății n-a achiziționat nicio licență, în consecință, nu s-a semnat niciun contract de mentenanță și nu s-a consumat niciu leu”, a declarat, la Digi24, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

Ministrul a mai spus că a fosr sesizată Comisia de disciplină din Ministerului Sănătății, „care are rolul de stabili modul de sancționare” a directorului Georgeta Bumbac. Comisia urmează să se pronunțe în următoarele 2-3 săptămâni, a precizat Eugen Nicolăescu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri