Hurezeanu despre Robert Kaplan: „Bill Clinton a ezitat să înceapă războiul din Iugoslavia după ce i-a citit cartea”

Data publicării:
emil hurezeanu-1

 „Kaplan face parte din cultura realismului politic american, este un om neobișnuit de interesant, de cultivat și de curios. Este o combinație foarte interesantă între autorul de călătorii, observatorul atent, care poate fi și antropolog sau sociolog, al instituțiilor trecutului persoanelor dintr-o țară sau alta. El are în palmares analize, cărți, este un om cu o intuiție extraordinară, care a sezizat momente cheie, momente critice în dezvoltarea omenirii în ultimii 40 de ani”, a spus Emil Hurezeanu.

Jurnalistul român spune despre Robert Kaplan că este un gânditor care călătorește mult cu rucsacul în spate, este foarte empatic și are de multe ori dreptate.

Apare în locul potrivit, la momentul potrivit. Ba în anii '80 în România, ba în anii '90 în Yugoslavia, în anii 2000 în Irak. Este omul care inventează conceptele neoconservatoare ale Orientului Mijlociu extins. A fost un apropiat al tuturor președinților americani ai ultimilor decenii. Bill Clinton a ezitat să înceapă războiul din Iugoslavia - a ezitat să trimită trupe în Bosnia -, pentru că îi citise cartea, prima carte a lui Kaplan care l-a făcut cunoscut, Fantomele Balcanilor”, a spus Emil Hurezeanu.

Robert Kaplan a fost prima oară în România în anii 80, când a scris un articol foarte critic la adresa lui Ceaușescu, în revista The Atlantic.

Kaplan îl compara pe Ceaușescu cu Stalin în acel articol, apărut în revista The Atlantic, în anul 1984, în care bruia pentru prima oară clișeul acesta foarte confortabil, care se instalese între Ceaușescu și Occident, cum că dictatorul român este incomod pentru ruși, deși e puțin dur în țară. Kaplan a fost dat afară din România. Am o legătură cu episodul acesta, eram la Europa Liberă și i-am tradus articolul în limba română. Era un articol vehement și foarte interesant. De câte ori scrie ceva, articole, cărți, te ține strâns, pentru că scrie un fel de proză, investigație plăcută care te face complice. Nu intră în mari amănunte, nu dereglează sistemele de gândire, face parte dintre cei mai importanți 100 de gânditori ai lumii în clasamentele americane. Nu are o bibliografie comparată, nu spune ce scriu francezii, rușii, dar scrie ce spun americanii și are o capacitate de analiză ieșită din comun”, spune Emil Hurezeanu.

Cartea Răzbunarea Geografiei, tradusă de editura Litera, este o carte despre rolul geografiei, este o colecție a eseurilor lui care nu sunt senzațional de noi, de inovatoare în gândirea politică, dar face ceva foarte interesant. El spune ani de zile am trăit în ideologii reale sau parafrazate, iar geografia era un fel de Cenușăreasă. Cartea tratează probleme aparent banale, de tipul ce fel de geografie ei, dacă ai munți pe teritoriul tău, dacă ai ieșire la mare, cu cine te învecinezi, cât de puternici sunt vecinii, ce demografie ai, care este procentul polulației tinere, ai sau nu inflație” a mai spus jurnalistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri