ÎN VÂRFUL MUNŢILOR. Jandarm montan: Toată viaţa stăm în rai

Data publicării:
JANDARMIMONTANI

La peste 2.000 de metri altitudine, acolo unde zăpada încă nu s-a topit, jandarmii montani de la Bâlea Lac nu dau înapoi de la nicio provocare. Fiecare pas făcut cu un rucsac greu de 10 kilograme în spate înseamnă o luptă câştigată cu muntele.

Zi de zi, de mai bine de cinci ani, plutonierul Sorin Sânea urcă pe munte. A participat la sute de misiuni de salvare printre nămeţi, avalanşe sau prăpastii. Când întâlneşte turişti, se opreşte şi le dă sfaturi.

Pentru el şi colegii lui, sărbătorile trec departe de familie: „Este frumos, este riscant, dar este meseria noastră pe care o iubim şi o facem cu plăcere. Celor dragi le transmit să fie cu gândul, că altfel nu se poate, la mine. Şi eu o să fiu cu gândul la ei”.

De Paşte, echipei de la Bâlea Lac i s-a alăturat un grup de salvamontişti din Sibiu.

Este un pic greu mai ales când îţi laşi familia acasă de sărbători, dar este o activitate pe care o facem de zeci de ani şi deja ne-am obişnuit”, spune salvamontistul Puiu Constantin.

„Toată viaţa stăm în rai. N- am cuvinte… Eu spun de multe ori că ajungem la două degete de Dumnezeu”, adaugă Aurelian Nica, la rândul său salvamontist.

Fie vară, fie iarnă, cel puţin 10 jandarmi şi salvamontişti se află la post zilnic la Bâlea Lac şi Păltiniş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri