Video Încă un azil al groazei: Bătrânii dormeau pe hol și nu aveau mâncare. Inspectorii au fost șocați de greutatea lor

Data actualizării: Data publicării:
o batrana merge cu ajutorul unui cadru
Cei internaţi nu primeau suficientă hrană, nu erau lăsaţi să vorbească la telefon cu rudele lor, iar unul dintre cei internaţi dormea pe o canapea amplasată într-un hol. Foto: Profimedia

Echipa de control constituită la nivelul Prefecturii Argeş face, miercuri, verificări la un azil privat din Piteşti, destinat îngrijirii bătrânilor. Primele constatări sunt legate de faptul că cei internaţi acolo nu primesc suficientă hrană, nu sunt lăsaţi să vorbească la telefon cu rudele lor, iar unul dintre cei internaţi dormea pe o canapea amplasată într-un hol.

„Prima instituţie care a ajuns la locaţie este AJPIS. Inspectorii au anunţat că oamenii sunt slabi, se plâng că nu au suficientă mâncare. La subsolul clădirii erau cazaţi 3 beneficiari despre existenţa cărora nu li s-a spus de la început celor din echipa de control”, se arată într-o informare transmisă, miercuri după-amiază, de către prefectul judeţului Argeş Radu Perianu.

Echipele de control au găsit, de asemenea, un bătrân care dormea pe hol, pe o canapea, iar în urma discuţiilor cu vârstnicii aflaţi în azilul privat mai mulţi dintre aceştia s-au plâns că nu primesc mâncare suficientă, nu sunt lăsaţi să iasă decât foarte rar în curte, la aer şi că nu sunt lăsaţi să vorbească la telefon cu rudele.

De altfel rudele unuia dintre cei internaţi acolo au confirmat faptul că nu au putut lua legătura cu persoana internată, ci doar cu reprezentanţii centrului, potrivit sursei citate de News.ro.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Un nou caz șocant, descoperit de această dată de autorități. Sunt în control inspectori de la AJPIS, DSP, Protecția consumatorului, chiar și poliția. Inspectorii sunt uimiți de cât de slabi sunt acești oameni, vorbim de 45 de bătrâni. Oamenii se plâng că mâncarea este foarte puțină, de faptul că nu sunt lăsați în curte, nu pot să iasă din clădire, de asemenea mai spun că le-au fost luate telefoanele și discută cu familiile numai prin intermediul administratorului acestui azil. 

 Cei care sunt în control analizează măsura relocării acestoar oameni.

Controlul a început după ce aici au fost aduși în urmă cu ceva timp două persoane din Olt, iar AJPIS Olt a solicitat inpectorilor de la AJPIS Argeș să verifice în ce condiții stau în acest centru. Dintre cele două persoane din Olt, una a fost găsită dormind pe o canapea din hol, iar cealaltă este în stare gravă la spital. 

Protecția consumatorului a găsit inclusiv gândaci, cei de la DSP verifică documente alături de cei de la poliție, pentru a vedea de ce oamenii sunt atât de slabi. 

„Majoritatea oamenilor au peste 70 de ani și au până în 70 de kg. Personalul e foarte puțin - 3 infirmiere, un medic ce vine lunar, o asistentă. De cei 45 de oameni au grijă zilnic o singură infirmieră și mama patronului. E vorba de un SRL care apare că are 3 angajați. În centru sunt condiții minime. Oamenii nu vor să plece. Au copiii plecați în străinătate”, au declarat autoritățile care au efectuat controlul.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri