Instanța supremă a restituit a doua oară procurorilor dosarul lui Vadim Tudor

Data publicării:
vadim 20tudor 20mediafax 20foto 20ovidiu 20micsik 201-36789

Magistraţii instanţei supreme au respins astfel recursul făcut de procurorii bucureşteni, în care solicitau continuarea judecării lui Corneliu Vadim Tudor în dosarul în care este acuzat de ultraj şi nerespectarea unei hătărâri judecătoreşti privind evacuarea PRM din sediul din strada Emile Zola, arată Mediafax.

Eurodeputatul este învinuit că a amenințat un executor judecătoresc și mai multi ofițeri de poliție în timpul evacuării sediului partidului său, din ianuarie, anul trecut.

Ce au invocat avocații

Completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recent o excepţie a apărării lui Vadim prin care arăta că acesta a fost lipsit de apărare pe parcursul urmăririi penale. Avocata lui Vadim a arătat că toate actele îndeplinite în dosar care ulterior au devenit probe au fost efectuate în faza actelor premergătoare, arată Mediafax

Avocata a precizat că, deşi la acel moment a solicitat în mod expres procurorilor să i se asigure prezenţa la efectuarea oricăror acte de urmărire, acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel, în cauză nu a fost efectuată o urmărire penală în raport cu toate normele legale în vigoare.

Decizia a fost contestată de procurori la Completul de cinci judecători, care marţi a decis definitiv restituirea dosarului la parchetul instanţei supreme.

Dosarul lui Corneliu Vadim Tudor a mai fost restituit o dată la Parchetul de pa lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în octombrie 2011, după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au constatat că trebuie refăcut rechizitoriul. Dosarul a revenit la instanţă în luna martie, arată Mediafax.

Cerea de apărare a imunității, respinsă de Parlamentul European

În 10 mai 2012, Parlamentul European a respins cererea eurodeputatului Corneliu Vadim Tudor de apărare a imunităţii sale, făcută de liderul PRM în contextul procesului în care este judecat în cazul evacuării sediului partidului, în ianuarie 2011.

Europarlamentarul român a cerut anul trecut ca legislativul european să îi apere imunitatea în dosarul în care este acuzat de ofensa adusă justiţiei, însă Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European i-a respins cererea, dar decizia finală aparţine plenului. În raportul comisiei se arată că eurodeputatul român are imunitate numai pentru declaraţii politice şi că a refuzat în două rânduri să fie audiat.

Acuzațiile procurorilor

În 6 aprilie 2011, procurorii Parchetului instanţei supreme l-au trimis în judecată pe liderul PRM Corneliu Vadim Tudor pentru ultraj şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti privind evacuarea din luna ianuarie 2011 a sediului Partidului România Mare din strada Emile Zola.

În contextul punerii în executare silită, la data de 4 ianuarie 2011, a unui titlu executoriu privind un imobil situat în Sectorul 1, Corneliu Vadim Tudor s-a împotrivit executării prin ameninţare şi exercitarea actelor de violenţă fizică împotriva unui executor judecătoresc şi smulgerea din mâna acestuia a documentelor legale de executare, pe care le-a aruncat.

Poliţiştii prezenţi la evacuarea sediului au scris, în cele 14 rapoarte întocmite, că „numitul Corneliu Vadim Tudor” a ameninţat „în mod direct” executorul judecătoresc, precum şi pe unii dintre poliţişti.

Mai mult, potrivit Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor „a exercitat asupra acestora acte de violenţă, a întrebuinţat în mod nemijlocit cuvinte insultătoare la adresa persoanelor sus-menţionate, împotrivindu-se în acest fel la executarea unei hotărâri judecătoreşti”, arată Mediafax.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri