Klaus Iohannis a numit un nou șef al Armatei

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2023-11-29 103005
Generalul-locotenent Vlad Gheorghiţă, noul șef al Statului Major al Apărării. Foto: defense.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind numirea în funcţia de şef al Statului Major al Apărării a general-locotenentului - cu trei stele Vlad Gheorghiţă din Ministerul Apărării Naţionale, la data de 1 decembrie, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, şeful statului a semnat decretul privind înaintarea în gradul de general - cu patru stele a lui Vlad Gheorghiţă, la data de 1 decembrie.

Vlad Gheorghiţă este locţiitor al şefului Statului Major al Apărării.

El îl înlocuieşte în funcţia de şef al Statului Major al Apărării pe generalul Daniel Petrescu.

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a îndeplinit funcția de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022.

Anterior, în perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp. În perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie„Getica” Buzău, iar între 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită„Getica” din Cincu.

Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcții cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

În anul 2007, a participat ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Multinaţional al Forţei în Irak.

A absolvit numeroase forme de studii și de pregătire, printre care se numără cele ale Facultăţii Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002), curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică - Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, curs de Operaţii de Menţinere a Păcii– Oberammergau, Germania, master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea„Lucian Blaga” – Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College - Carlisle, SUA.

A absolvit Liceul Militar„Dimitrie Cantemir” în anul 1988, Şcoala Militară de ofiţeri activi de Tancuri din Piteşti în anul 1991 şi și-a început cariera în funcţia de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri în Bucureşti.

Este decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.

Gheorghiță Vlad s-a născut la data de 7 septembrie 1969, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri