Video "La petrecere mai întâlnim și noi pe cineva, ne mai dă ceva". Mărturia unui elev anchetat pentru trafic de droguri în licee

Data actualizării: Data publicării:
droguri gasite la gruparea care vinde droguri elevilor in bucuresti
Cocaină și cannabis în școli și licee din București. Polițiștii au găsit gruparea care vinde droguri elevilor. FOTO: Poliția Română

20 de elevi și studenți sunt anchetați pentru că ar face parte dintr-o rețea de trafic de droguri în școlile și liceele din București. Printre cei vizați de DIICOT se află și copii ai unor funcționari din instituții ale statului. Într-o discuție cu un reporter Digi24, unul dintre cei anchetați susține că nu face trafic. Dar recunoaște că drogurile sunt prezente la petrecerile colegilor de liceu. 

Rețeaua de traficanți era formată din elevi și studenți. Unul este fiul unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, altul al unui specialist de la Direcția Națională Anticorupție.

Reporter. Ai făcut trafic de droguri?

Acuzat: Da!

Membrii grupării ar fi început să vândă droguri elevilor încă de la începutul anului 2022. Prețul pentru un gram de cocaină ajungea la 100 de euro, în timp ce marijuana se vindea cu 50 de lei pe gram.

20 de persoane au fost aduse la audieri la sediul DIICOT, iar la perchezitii politistii si procurorii au găsit mai multe tipuri de  droguri, precum cocaină, ketamină, canabis și mai multe comprimate de medicamente. Întrebat de reporteri, unul dintre elevii chemați la audieri neagă că ar fi implicat însă în acest dosar. 

Trafic de droguri în licee - Mărturia unui elev

Elev: Ne-au luat direct din case. M-am trezit și eu la 5 jumătate să mănânc niște paste și m-am trezit la 6 cu ''bum, bum'' miliția în ușă. (...) Și eu sunt chemat, dar sunt chemat săptămâna viitoare (...) Mi-au făcut un proces-verbal și mi-au zis că săptămâna viitoare să mă prezint și eu.

Reporter: Ai făcut și tu trafic de droguri?

Elev: Trafic de droguri? Nu. Doamne ferește! Nu, noi nu ne ocupăm de așa ceva.

Reporter:  Mama ta nu a avut nicio reacție când au venit polițiștii în casă?

Elev: Nu. (...)

Reporter: Nu este nimeni suspectat din cercul respectiv că făcea trafic de droguri?

Elev: Suntem toți suspectați, doamnă, dar vi se pare trafic de droguri că ne vedem și noi seara și fumăm un joint? Aiurea!

Reporter: Un joint... te referi la iarbă?

Elev: La marijuana, da. Dar fumăm d-ăla legal. (...)

Elev: Păi și ăsta se numește trafic? Se numește consum.  (...)

Reporter: Luați tot de la alți elevi sau...?

Elev: Nu. La petrecere mai întâlnim și noi pe cineva, ne mai dă ceva (...) Nu avem un dealer sau să mergem noi să cumpărăm și nici nu dăm bani pe ea. Ne mai dă lumea la petreceri așa. (...)

Cătălin Țone, expert antidrog: "Minorii sunt cei mai vulnerabili pentru că nu au discernământ. Nu puține sunt cazurile în care părinții sunt mai preocupați de carieră, de a câștiga bani și uită un lucru important, acela de a supraveghea copiii care sunt înconjurați de sute sau poate mii de tentații."

Acțiunile au fost derulate pe o perioadă mai lungă de timp, fiind îngreunate de mediile și locurile în care aceștia desfășurau activități ilicite de trafic și consum de droguri.

Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog: "Ultimul raport DNA reliefează ca 9% dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată un tip de droguri. Putem spune că s-a trecut de la un consum experimental la cel regulat."

Anul trecut trei eleve de la o școală au ajuns la spital după ce au consumat droguri în pauză.  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri