Sari la conținut

Laura Ștefan, despre spionarea șefei DNA: Când investigațiile ajung foarte sus, oamenii nu se dau în spate de la nimic 

Laura Ștefan a precizat că autoritățile române mai au de lucrat pentru a se asigura ca viața în România este protejată. 

Activitatea acestor firme de spionaj nu e una nouă în România și din punctul ăsta de vedere autoritățile române mai au multe de făcut pentru a se asigura că viața în această țară e una protejată. Acum, faptul că se întâmplă așa ceva e destul de grav. Există și o parte plină a paharului, informația asta iese dintr-o investigație derulată în acest moment de autoritățile române, deci nu e un lucru care a scăpat sub radarul autorităților în acest moment la DIICOT sunt oameni care sunt anchetați în acest moment. Totuși, în România nu e sat fără câini unde fiecare face ce-și dorește”, a spus expertul anticorupție. 

Laura Ștefan a atras atenția că aceste practici nu sunt noi și că sunt de așteptat în cazul unor persoane care ocupă funcții importante. 

„Autoritățile române sunt departe de a fi naive, când investigațiile ajung foarte sus oamenii nu se dau în spate de la nimic. Ne amintim că acum câțiva ani au existat alegații în presă cu privire la utilizarea de către Ghiță a unei rețele de acest tip pentru a spiona și intimida jurnaliști deci practicile nu sunt noi. S-a discutat foarte mult de metodele utilizate de aceste companii private și le vedem azi utilizate și împotriva unor oameni care au funcții importante cum e Kovesi”, a conchis expertul anticorupție. 

Rise Project a dezvăluit că șefa DNA a fost spionată de foști agenți Mossad. Patru cetățeni israelieni sunt anchetați acum de DIICOT pentru spionarea comunicațiilor și tentativă de compromitere a Laurei Codruța Kovesi. Doi dintre suspecți au fost arestați deja în România. 

Doi dintre suspecții care ar fi spionat-o pe şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt Dan Zorella și Avi Yanus, foști ofițeri de informații şi co-fondatori și directori executivi ai firmei israeliene de investigații private Black Cube. În companie a activat şi Meir Dagan - fost director Mossad în perioada 2002-2011. Potrivit procurorilor, cei doi împreună cu mai mulți angajați ai Black Cube, printre care Ron Weiner și David Geclowicz. 

Compania Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către cei doi foști ofițeri de informații israelieni, Dan Zorella și Avi Yanus şi are sucursale atât în Londra, cât și în Paris. Compania oferă servicii juridice și de intelligence.  

Citiți și: Șefa DNA, spionată de foști agenți Mossad

Cine este Meir Dagan, fost director Mossad și președintele firmei care o spiona pe Laura Codruța Kovesi

Cu ce se ocupă Black Cube, compania care a spionat-o pe șefa DNA