Locuinţe în imobile cu risc seismic, vândute pe internet: „Vând apartament renovat, în Centrul vechi, în clădire fără bulină”

Data publicării:
cladire2

În goana după bani, pun în pericol vieţi, fără să stea prea mult pe gânduri. Bulinele roşii, care avertizează că imobilele pot cădea la un cutremur serios, încep să dispară de pe blocurile din Bucureşti. Mai mult de jumătate dintre însemne au fost date jos, iar proprietarii care au de vânzare apartamente sunt primii bănuiţi. 

În prezent, în Capitală, sunt peste 560 de clădiri încadrate în cele trei clase de risc seismic. Din 2002 încoace doar 34 au fost consolidate: 19 din bani publici şi 15 din banii proprietarilor. În acest ritm, va fi nevoie de aproape 1000 de ani pentru ca imobilele să fie consolidate.

Stada Blănari din Centrul Vechi al Capitalei. Un proprietar încearcă să vândă un apartament de două camere. Nici urmă de avertisment pe faţadă, deşi clădirea figurează pe lista Primăriei Capitalei cu imobile ce prezintă risc seismic ridicat. Proprietarul nu neagă faptul că blocul are bulină, dar încearcă să minimalizeze pericolul.

Nu e bulină pe bloc, dar e pe listă la... Deci nu a venit nimeni să pună bulină pe bloc. Nu e o clădire din aceasta care cade mâine, cum sunt de obicei. S-au speriat ăştia şi le-au băgat să-şi ia măsuri... Le-au băgat la grămadă, nu ştiu, la vechime. Orice clădire poate să cadă”, spune proprietarul.

Situaţia nu este singulară. În mod normal, pe zeci de clădiri ar trebui să găsim bulinele roşii.

Vând apartament renovat, în Centrul vechi, în clădire fără bulină. Preţ - 80.000 de euro”. În realitate, mulţi proprietari au dat jos însemnele puse de primărie, pentru ca preţul apartamentului să nu scadă.

Dacă admit că locuinţa este într-un imobil cu risc seismic, preţul apartamentului poate fi mai mic şi cu 30.000 de euro. Experţii în siguranţa clădirilor îi sfătuiesc pe cei care vor să îşi cumpere o casă să verifice starea ei pe lista de pe site-ul Primăriei Bucureşti. Şi să fie atenţi la anul de construcţie - apartamentele construite înainte de marele cutremur nu sunt toate sigure.

„Când cumpăr un apartament: e înainte sau e după 77? Asta reprezintă o graniţă solidă de siguranţă, cel puţin pentru locuinţele din Bucureşti şi în special pentru locuinţele înalte”, a subliniat Dan Lungu, profesor de siguranţa construcţiilor UTCB.

În Centrul Vechi din Bucureşti, dintre cele 88 de clădiri cu risc seismic ridicat, un sfert sunt considerate pericol public. De pe majoritatea au dispărut însă bulinele care avertizează că pot cădea la un seism.

Primăriile nu pot decât să constate lipsa lor şi, cel mult, să monteze altele acolo unde ele lipsesc. Proprietarii care dau jos avertizările nu pot fi traşi la răspundere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville