Sari la conținut

Mai mulţi parlamentari PNL propun înfiinţarea unui Muzeu al Ororilor Comunismului

 Iniţiatorii proiectului consideră potrivit ca Muzeul Ororilor Comunismului să fie deschis în Palatul Parlamentului. FOTO: Mediafax

Potrivit iniţiativei legislative depuse de parlamentarii PNL, Muzeul Ororilor Comunismului ar urma să fie constituit ca instituţie publică, cu personalitate juridică, de importanţă naţională, aflată în subordinea Ministerului Culturii.

Acest muzeu ar urma să fie finanţat de la bugetul de stat şi din fonduri extrabugetare, donaţii şi sponsorizări.

Muzeul va avea ca obiectiv prezentarea realităţilor vieţii socio-economice şi culturale din România din perioada 1945-1989, cu scopul informării corecte a publicului cu privire la abuzurile, crimele, torturile asupra oponenţilor regimului comunist.

Patrimoniul muzeului se va constitui din colecţii de piese şi documente realizate în colaborare cu Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Iniţiatorii, printre care Alina Gorghiu, Gigel Ştirbu, Florin Alexe, Ludovic Orban, Theodor Paleologu, Teodor Atanasiu, consideră că Palatul Parlamentului este foarte potrivit pentru locaţia Muzeului Ororilor Comunismului deoarece "clădirea a fost concepută de unul dintre cei mai brutali dictatori din Europa, cu preţul unor vieţi omeneşti şi cu sacrificiul unui popor întreg care a suportat lipsuri de nedescris pentru ca Nicolae Ceauşescu să aibă resursele necesare unei asemenea construcţii".

"Această clădire trebuie să închidă în zidurile sale amintirea ororilor care s-au petrecut în comunism, dar şi memoria rezistenţei şi victimelor comunismului, care, prin sacrificiul lor, au făcut posibil astăzi să avem un Palat al unui Parlament ales democratic", au mai apreciat aceştia.

Iniţiatorii consideră că este necesară înfiinţarea acestui muzeu din motivaţie istorică, pentru a transmite ororile înfăptuite de regimul comunist şi eroismul rezistenţei anticomuniste. "Românii trebuie să cunoască atrocităţile înfăptuite de regimul comunist pentru a se putea păzi de o experienţă similară", au apreciat iniţiatorii.

Proiectul a fost depus în 9 martie şi urmează să fie dezbătut mai întâi la Senat, care este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Ideea înfiinţării unui muzeu al comunismului a fost susţinută şi de preşedintele Klaus Iohannis. În 16 decembrie 2014, K. Iohannis, pe atunci preşedinte ales, a participat la manifestările de la Timişoara, organizate la împlinirea a 25 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din decembrie 1989, ocazie cu care a pledat pentru construirea unui "mare muzeu naţional al comunismului, care să inspire proiecte educaţionale mari".

Constituirea unui muzeu al comunismului nu reprezintă o iniţiativă nouă între parlamentarii şi miniştrii români. În 29 mai 2012, Senatul adopta tacit o iniţiativă legislativă prin care se propunea înfiinţarea "Muzeului Comunismului", unde să fie etalate exponate relevante pentru această perioadă istorică, atât în România, cât şi în străinătate. În aprilie 2013, deputaţii USL au respins, în plen, proiectul de lege în acest sens.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a susţinut ideea înfiinţării unui muzeu al comunismului în Palatul Parlamentului.