MAREA BRITANIE. Carnea de cal ar fi ajuns în meniul regal

Data publicării:
23022013 20m 20carne 20cal 20uk 20regina-51202

Jurnaliştii de la Daily Mail scriu că preparatele din carne pregătite pentru celebra cursă hipică de la Ascot ar fi fost furnizate de firma Sodexo, una dintre cele mai importante companii din Marea Britanie.

Deocamdată, reprezentanţii Sodexo nu au comentat dacă la evenimentul la care a participat suverana britanică a fost servit vreun produs din carne ce putea fi de cal şi nu de vită. Societatea este una dintre cele care a retras de pe piaţă trei tipuri de produse în care s-a depistat carne de cal. Informaţia nu a fost comentată nici de reprezentanţii Casei Regale britanice.

Scandal în derulare în Franța

Între timp, carne de cal etichetată drept carne de vită a fost descoperită pentru prima oară în alimente din Italia. Iar în Franţa, mai multe magazine au vîndut carne de cal cu urme de fenilbutazonă, un analgezic folosit în tratarea animalelor şi interzis în alimentaţie, iar scandalul cărnii de cal pare departe de final.

Ministrul agriculturii a anunţat că preparate din carne cu urme de fenilbutazonă, un analgezic, au ajuns în magazine. Mai mult, oficialul francez s-a văzut nevoit să recunoască faptul că problemele descoperite până acum sunt doar vârful eisbergului.

În urmă cu două săptămâni, ministrul dădea asigurări că preparatele care contineau medicamentul care nu are voie să ajungă în alimentaţia umană, au fost depistate şi distruse.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că va face tot posibilul pentru a convinge partenerii din Uniunea Europeană că sunt necesare reguli mai stricte pentru etichetarea preparatelor din carne.

„Vreau să avem în cel mai scurt timp o etichetare care să conţină informaţii despre cărnurile care intră în componenţa preparatelor. Este o cerinţă pe care o voi formula la nivel european, este o cerinţă care ne va ajuta să urmărim, mult mai bine, produsele alimentare”, spunea Francois Hollande, preşedintele Franţei.

16 state europene au retras produse etichetate greşit

Firma franceză Spanghero, una dintre companiile acuzate că au vândut carne de cal drept carne de vită, renunţă la comeţul cu carne. Reprezentanţii societăţii au anunţat că se vor concentra asupra altor activităţi, precum tranşarea cărnii şi fabricarea de semipreparate.

Scandalul cărnii de cal a izbucnit la începutul lunii februarie, când autorităţile din Marea Britanie au anunţat că au găsit carne de cal în sortimente de lasagna care ar fi trebuit să conţină carne de vită. Până acum,16 state europene au retras de pe piaţă produse etichetate greşit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri