Video Marș în București, în memoria celor care au murit la Revoluție. Klaus Iohannis: Sunt primul președinte care nu a fost comunist

Data actualizării: Data publicării:
iohannis orban mars comemorare 2019 inquam octav ganea

Justiția nu a reușit în 30 de ani să facă lumină și să spună cine este responsabil pentru sângele vărsat pentru ca România să iasă de sub teroarea comunismului. În memoria celor mai bine de o mie de victime, mai multe organizații non guvernamentale, cu sprijinul Guvernului, a organizat duminică un marș la care au fost chemaţi bucureștenii care vor să aducă un omagiu eroilor martiri.

ACTUALIZARE 18:55 - Klaus Iohannis a spus, duminică seara, în timpul marșului „Memorial 22 Decembrie 1989: Suntem alături de ei!” că este primul președinte care nu a fost comunist, acesta fiind motivul pentru care a ales să participe la eveniment.

„În ’89 și-au dat jerfa pe aceste străzi”, i-a spus un bărbat șefului statului.

„Sunt primul președinte care nu a fost comunist. Poate și asta are legătură cu ce fac”, a fost replica președintelui Iohannis.

Bărbatul i-a răspuns șefului statului: ”Acesta e cel mai important lucru. Cu siguranță și e un început foarte bun acest lucru”.

Președintele Klaus Iohannnis și premierul Ludovic Orban au depus, duminică seara, candele la monumentul din fața Ministerului Afacerilto Interne. Alături de ei au mai aprins lumânări miniștrii Apărării și Internelor, Nicolae Ciucă și Marcel Vela.

mars comemorare 2019 adrian zuckerman 20191222182446_OGN_3452-01
Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, prezent la marșul de comemorare a eroilor Revoluției din 1989 Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a fost unul dintre cei care au dat citire, duminică seara, numelor eroilor morți în timpul Revoluției din 1989.

]Ambasadorul SUA este alături de noi în această seară, la fel cum țara sa este alături de România pe drumul democratic de 30 de ani. Partener strategic, Statele Unite susțin valorile pentru care s-a ieșit în stradă în 89. Prezența Excelenței Sale aici ne onorează și ne dă speranță”, l-a prezentat actorul Mihai Călin pe Adrian Zuckerman.

]În numele meu, al președintelui Trump, al poporului american Dumnezeu să îi odihnească și să îi binecuvânteze pe eroii de la Revoluție”, a spus Adrian Zuckerman.

Ambasadorul SUA în România a dat citire, alături de alte persoane, numelor eroilor morți în timpul Revoluției din Decembrie 1989.

ACTUALIZARE 18:20 - Marșul de comemorare a eroilor Revoluției din 1989 a ajuns în Piața Universității din Capitală, câteva sute de persoane fiind întâmpinate de președintele Klaus Iohannis și de premierul Ludovic Orban.

Iohannis și Orban au ajuns în Piața Universității în jurul orei 18:10.


Știrea inițială:

Președintele României, Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban participă la Marșul Memorial 22 Decembrie 1989.

Sute de persoane au pornit, duminică seara, în București, într-un marș de comemorare a eroilor Revoluției, manifestarea având loc sub sloganul „Memorial 22 Decembrie 1989: Suntem alături de ei!”, potrivit organizatorilor.

„Noi sărbătorim libertatea, dar ei comemorează pierderea celor dragi. Pe 22 decembrie 1989 noi ne-am câștigat libertatea. Dar tot pe 22 decembrie 1989, și în zilele dinainte și de după, mii de familii și-au pierdut părinții sau copiii, soții sau soțiile, frații sau surorile. Aceste familii au rămas fără oameni dragi pentru ca noi să avem libertate”, conform organizatorilor.

Oamenii s-au strâns, duminică, de la ora 16:00, în Piața Victoriei. După ora 17:00, ei au plecat în marș spre Piața Universității, locul unde vor ține un moment de reculegere.

Mai mulţi participanţi au împărţit celor prezenţi în piaţă baloane albe pe care este scris „Libertate” şi scandează „Cinste lor, eroilor!”.

În fruntea coloanei se află un banner inscripţionat cu mesaje scandate care amintesc de evenimentele petrecute în urmă cu 30 de ani: „Noi suntem poporul/Jos cu dictatorul!”, „Libertate te iubim/Ori învingem ori murim!”, „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”, „Soldaţi, soldaţi/Pe cine apăraţi?”.

La eveniment va participa și președintele Klaus Iohannis.

Mai apoi, anunță sursa citată, se va merge spre Piața Revoluției, la Ministerul de Interne.

Participanții la marș vor ajunge în toate locurile din București în care, în urmă cu 30 de ani, s-a vărsat sânge pentru democrație.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri