Mărturii la Digi24. Salvatorii românilor din Muntenegru povestesc despre primele clipe ale infernului

Data publicării:
salvatori muntenegru

„Sunt turişti. Au venit la Muntenegru să ne viziteze ţara şi au avut un accident teribil”. A fost primul gând care le-a trecut prin minte medicilor de la spitalul din Podgorica. În secunda următoare, doctorul Vladimir Dobricanin, şeful secţiei de chirurgie, a mobilizat toate forţele.

„Primii pacienţi au venit în jur de 18.20 şi noi am început organizarea în jur de 17.15. Primii cinci pacienţi care au venit, au venit cu maşini personale. I-am dus în spital şI am început diagnosticarea”, a povestit doctorul Vladimir Dobricanin.

A fost o luptă continuă cu moartea, în care fiece secundă conta. Pacienţii erau aduşi pe targă, unul după altul. Toţi erau erau grav răniţi, plângeau şi cereau ajutor.

Medicul Sandra Duranovic îşi aduce şi acum aminte chipul chinuit de durere al primei femei pe care a îngrijit-o. „S-a uitat în ochii mei ca şi cum ar fi vrut să-mi spună: te rog, te rog, ajută-mă. Sunt rănită, te rog, ajută-mă. Asta a fost partea emoţionantă. Şi când mi-am pus mâna pe capul ei şi am vrut să-i spun că totul va fi bine, ea a spus, ok, ok. Şi a zâmbit”, relatează Sandra Duranovic, medic specialist.

Pentru stabilizarea pasagerilor români a fost nevoie de mult sânge, iar stocurile spitalului erau limitate. În câteva minute, sute de oameni stăteau la coadă să doneze.

„La un moment dat, aveam deja 100 de oameni care dădeau sângeA trebuit să-i oprim prin intermediul mass-media, pentru că aveam prea mulţi, nu puteam accepta toată acea cantitate de sânge”, spune dr. Vladimir Dobricanin, şeful secţiei de chirurgie.

Sârbi, muntenegreni sau turişti din Europa. Ţoţi veniseră să doneze sânge pentru românii răniţi.

„Când am intrat aici, în centrul unde donăm sânge, erau doar câţiva oameni. Până când am terminat erau sute şi sute de oameni în faţă. Pe tot coridorul şi în faţa intrării principale era o coadă de 10 metri”, a relatat un donator.

De astăzi, sarcina de a-i îngriji pe cei 29 de răniţi trece în mâinile medicilor români.

Mesaje de mulţumire

Impresionaţi de solidaritatea arătată, românii nu au vrut să rămână datori. Au postat sute de mesaje de mulţumire pe site-urile televiziunilor sârbe.

„Mulţumiri poporului muntenegrean pentru ajutorul dat la greu şi pentru sângele donat. Nu avem cuvinte să vă mulţumim”. Așa sună unul dintre mesajele trimise de români, publicat pe site-ul televiziunii RTCG.

„Aţi dat lumii un adevărat exemplu de umanitate. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toţi voluntarii care au ajutat la scoatere morţilor şI răniţilor din râpă, pe toţi cei care au stat la coadă ca să doneze sânge, pe toţi doctorii care au luptat pentru vieţile victimelor”, spune un al mesaj.

Digi24 se alătură celor care mulţumesc medicilor din Muntenegru şi oamenilor simpli, pentru solidaritatea de care au dat dovadă. Echipa Digi24, care a transmis în România primele imagini de la locul tragediei, a fost martora unor gesturi impresionante. Pentru toate acestea, postul nostru de televiziune se înclină în faţa celor care au ignorat graniţele de orice fel şi au pus omenia mai presus de orice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri