NEMULŢUMIT DE TERMENUL DE 45 DE ZILE. PDL a atacat Statutul parlamentarilor la Curtea Constituţională

Data publicării:
14 2002pdlccr-49480

Contestaţia a fost depusă de 24 de parlamentari PDL şi unul de la PPDD, fiind îndeplinit numărul minim de semnături necesar - 25.

Aceştia susţin că termenul de 45 de zile este neconstituţional, în condiţiile în care legea fundamentală prevede un proces echitabil pentru toată lumea, dreptul la un tratament egal.

Toţi ceilalţi funcţionari din România au la dispoziţie 15 zile pentru a depune în instanţă o cerere de contestare a unei decizii ANI. Astfel, susţin reprezentanţii PDL, parlamentarii au votat ieri, prin noua formă a Statutului, un privilegiu prin acest termen extins.

Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat ieri că grupurile parlamentare ale PDL vor contesta la Curtea Constituţională statutul deputaţilor şi senatorilor, pe motiv că prevederile votate miercuri de plen au „mari defecte de constituţionalitate”.

Liberalii şi social democraţii au ajuns la un compromis cu privire la statutul aleşilor, respectiv la prevederea legată de pierderea calităţii de parlamentar în caz de constatare a incompatibilităţii, printr-o decizie a ANI. Soluţia de compromis se referă la faptul că parlamentarii găsiţi incompatibili pot ataca în 45 de zile decizia ANI, termenul fiind prelungit de la 15 zile, cât era iniţial.

„În acest moment, procedura este una foarte simplă, prevăzută într-o lege specială. Dacă parlamentarul, timp de 45 de zile, fie că este în conflict de interese, fie că este în stare de incompatibilitate, nu vrea să ia act de raportul Agenţiei Naţionale de Integritate... Camera Deputaţilor are altfel de instrumente, astfel încât să nu ne mai face de ruşine, să nu stăm câte trei-patru luni de zile sau să stăm să nu votăm această procedură.

Preşedintele camerei sau preşedintele de şedinţă este obligat să anunţe în plen dacă parlamentarul refuză aceste 45 de zile să vină la Parlament sau este în vacanţă parlamentară sau nu vrea să semneze, din diferite motive. (...)Dacă nu contestă în 45 de zile, la incompatibilitate îşi pierde mandatul şi anunţăm în plen fără să votăm în plen(...), iarîn conflict de interese(...)camerele pot să-i dea o măsură sancţionatorie, care poate fi de maximum şase luni” de suspendare, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri