O NOUĂ SOMAȚIE. Comisia Europeană cere României să lase libere exporturile de gaze

Data publicării:
26 2011uesomatie-35382

România are la dispoziție două luni pentru a schimba legislația.

Informaţia a fost confirmată de Carlo Corazza, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, în cadrul conferinţei de presă cotidiene a executivului comunitar, la Bruxelles.

„O scrisoare către autorităţile române a fost trimisă la 21 noiembrie. Este o procedură de infringement standard, începem cu trimiterea unei scrisori şi apoi avem două luni pentru a reacţiona”, a precizat Carlo Corazza.

Premierul Victor Ponta a confirmat astăzi atenţionarea primită de autorităţi de la Comisia Europeană. El a spus că România importă în acest moment gaze la preţuri triple comparativ cu piaţa internă.

Exportăm gaze românești și importăm gaze rusești la un pret triplu. Îl susțin pe Chițoiu să găsim o soluție. Soluția actuală, să exportă, gazul românesc și să importăm gaz rusesc e o catastrofă, nu doar pentru populație, ci pentru industrie”, a declarat Victor Ponta.

Expert în energie: Comisia trebuia să reacționeze

Otilia Nuțu, expert în energie, este de părere că reacția Comisiei este justificată, din moment ce beneficiază de un preț reglementat al gazelor numai anumiți producători industriali.

„Problema e că legea energiei impune o interdicţie implicită de import, în sensul că toţi furnizorii interni de gaz sunt obligaţi să furnizeze către piaţa reglementată, la un preţ reglementat, toate cantităţile extrase din România. Ceea ce înseamnă că, practic, nu pot exporta nimic”, a declarat Nuțu.

„Dacă ar fi preţ mic doar pentru consumatorii casnici, poate am mai discuta. Când dai o lege astfel încât să beneficieze doar nişte producători industriali de un preţ reglementat al gazelor, sigur că Comisia trebuie să reacţioneze. Nu o să importăm mai mult gaz de la ruşi dacă ridicăm această restricţie pentru simplul fapt că dacă preţurile la gazul intern ajung la cele de import, atunci lumea nu va mai fi interesată să exporte. Ba preţurile vor fi chiar mai mici decât cele de import, pentru că e mai simplu pentru Romgaz şi Petrom să vândă aici, decât să încerce să exporte”, a mai spus expertul în energie.

Ionel Blănculescu: Nu putem trăi şi în comunism, şi în capitalism, în acelaşi timp

Ionel Blănculescu, consultant financiar, a declarat că exportul de gaze a rămas ultima citadelă a comunismului.

Înseamnă că ne aliniem prevederilor statutului UE şi nu neapărat al UE, cât unei economii de piaţă. Nu putem să stăm cu un picior în economia de piaţă, şi cu unul în cea centralizată, comunistă. Nu putem trăi şi în comunism, şi în capitalism, în acelaşi timp. Dacă am ales, şi acest lucru a fost ales în 89, să trăim într-o economie liberă, atunci trebuie să liberalizăm absolut tot. Exportul de gaze a rămas ultima citadelă a comunismului”, a spus Blănculescu.

Liberalizarea pieţei interne de gaze se petrece în perioada 2013-2018, atât la nivelul companiilor, cât şi al populaţiei. Suntem în plină liberalizare a preţului la gaze pe piaţă internă. Dacă la început vor fi anumite creşteri, la un moment dat, probabil că preţurile la populaţie vor scădea mai mult decât crede populaţia”, a mai afirmat consultantul financiar.

Interzicerea exporturilor de gaze, reglementată financiar din 2006

Motivul declanșării procedurii de infringement este un ordin de ministru din mai 2006, de pe vremea lui Codrut Sereș, care îi obliga pe producătorii de gaze din România să vândă gazele doar pe piața internă.

Potrivit acelui document, titularii de acorduri petroliere au obligația de a disponibiliza întreagaproducție de gaze naturale pentru asigurarea componentelor din producția internă în structura amestecului de gaze naturale.

De asemenea, există și o lege, propusă de deputatul PSD Iulian Iancu, adoptată de Camera Deputaților în decembrie 2011 - aproape în unanimitate – care prevede explicit interzicerea exportului de gaze din România. Legea a fost trimisă în ianuarie 2012 la reexaminare, iar acum este blocată la Comisia de Industrii (condusă de Iulian Iancu) din Camera Deputaților (cameră decizională).

În septembrie 2012, Victor Ponta a semnat Hotărârea de Guvern 870/2012, publicată în Monitorul Oficial 633 din 4.09.2012, care permite folosirea gazelor la producerea de energie electrică.

Potrivit articolului 1 al acestei HG, „sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei cantitățile de gaze naturale din producția internă utilizate de către producătorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrică în propriile centrale electrice pe bază de gaze naturale”. Alineatul 2 al acestui articol reglementează că „producătorii de energie electrică ce utilizează gaze naturale participă la piața reglementată de energie electrică la solicitarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și declară unitățile beneficiare client intreruptibil de gaze naturale”.

Hotărârea este aplicabilă până la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii excepției cu cel puțin 30 de zile înainte de data expirării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri