Oaia-minune de la Constanța. Mieii noii rase cresc într-o zi cât alţii în două

Data publicării:
oi-1

Noile oi din rasa Palas sunt create special pentru carne şi se îngraşă zilnic cu aproape o jumătate de kilogram. A fost nevoie însă de multă muncă. Primele experienţe au început în 1979.

Ca să obţii o rasă trebuie să realizezi, mai întâi, mai multe serii succesive de metişi, între rasa amelioratoare şi rasa locală. După ce realizezi aceşti metişi, ei se împerechează între ei şi sunt urmăriţi descendenţii lor, timp de 6-7 generaţii succesive”, explică Răducu Radu, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas Constanţa.

Fermierii deja vin la Institulul de Cercetare să se intereseze despre noua rasă.

Obţinerea unui asemenea exemplar, care ajunge de două ori mai repede la maturitate şi cântăreşte de două ori mai mult faţă de rasele existente acum, îi costă pe specialişti 1.700 de lei. Dar la un asemenea preţ, fermierii nu ar cumpăra, aşa că cercetătorii au tăiat foarte mult din el.

Am livrat, aşa în general, oile cu 400-500 de lei, iar berbecii cu 800-900 de lei. La Constanţa există acum aproape 1000 de oi din rasa de carne Palas, care îşi aşteaptă cumpărătorii”, mai spune Răducu Radu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri