Sari la conținut

Gabriela Firea anunță că Papa Francisc vine în România. Arhiepiscopia: Nu există o confirmare oficială de la Vatican

Papa Francisc va veni anul viitor în România. Anunţul a fost făcut de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea,  după întrevederea pe care a avut-o cu secretarul general al Comunităţii Sant'Egidio. Numai că purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Francisc Doboș, a declarat la Digi24 că nu există o confirmare oficială de la Vatican a acestei vizite.

PAPA FRANCISC - GettyImages-461608174

Foto: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 17:05 Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Francisc Doboș, declară la Digi24 că deocamdată nu există o confirmare oficială de la Vatican pentru această vizită. Urmăriți declarația completă:


 

Despre posibila venire a Papei în România se vorbeşte încă din primăvara lui 2015. Atunci, preşedintele l-a invitat pe Suferanul Pontiv să participe în 2018 la manifestările dedicate centenarului Marii Uniri, la Alba Iulia.

Gabriela Firea a făcut anunțul într-o postare pe contul de Facebook:

„Am avut astăzi o întrevedere cu prof. Alberto Quattrucci, secretar general al Comunității Sant`Egidio, cu care am discutat despre vizita în România, anul viitor, a Suvernului Pontif.
Aștept cu emoție și bucurie această vizită în România și la București a Suveranului Pontif. Ne dorim să fie un eveniment memorabil, așa cum a fost și vizita din 1999 a Papei Ioan Paul al II lea în România.
În cadrul discuției au fost abordate subiecte privind dezvoltarea sustenabilă a comunităților, lupta împotriva sărăciei, impactul valului de emigranți asupra viitorului Europei.
Modul în care se dezvoltă comunitățile s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, iar autoritățile trebuie să țină cont de aceste modificări, să se adapteze și să răspundă eficient tuturor nevoilor membrilor comunității. 
În prezent, orașul - fie că vorbim de Capitală sau oricare alt oraș - nu are doar o dimensiune socială, ci și una spirituală. Este nevoie de punți de comunicare, de sprijin, pentru că doar împreună vom reuși să îi ajutăm pe cei care au nevoie. Avem de altfel o colaborare extraordinară cu Biserica Ortodoxă Română, dar și cu reprezentanților altor comunități religioase, pentru că scopul nostru este comun. Primăria Municipiului București susține numeroase proiecte sociale, unul dintre acestea fiind Parteneriat între generații, inițiat anul trecut de municipalitate.
La rândul său, Prof. Alberto Quattrucci a prezentat principalele proiecte pe care organizația sa le organizează la nivel internațional, de la sprijinirea persoanelor nevoiașe la susținerea dialogului intercultural, religios și a negocierilor pentru pace. De asemenea, a prezentat intenția realizării unei eveniment internațional la București, în anul 2019, dedicat susținerii dialogului și a conviețuirii pașnice între comunitățile din diferite țări ale lumii.
Comunitatea Sant`Egidio a fost înființată la Roma în 1968 și este o mișcare laică de inspirație catolică la care au aderat până în prezent peste 60.000 persoane. A fost recunoscută de Consiliului Pontifical pentru Laici al Sfântului Scaun ca asociație internațională de credincioși de drept pontifical”.