Primăria Sectorului 6 a dat în judecată RADEF pentru a recupera cinematograful Favorit

Data publicării:
cinema favorit

Proprietarul clădirii cinematografului Favorit este Ministerul Culturii. FOTO: cinemafavorit.ro

Primăria Sectorului 6 a acţionat în instanţă RADEF, iar dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti. În acelaşi caz a fost dat în judecată şi Consiliul Local al Primăriei Capitalei, anunţă Mediafax.

Conform unui comunicat de presă al Grupului Iniţiativa Favorit, proprietarul clădirii cinematografului Favorit este Ministerul Culturii, iar administratorul de drept este RADEF RomâniaFilm, care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară. RADEF RomâniaFilm se află sub autoritatea Ministerului Culturii, nu în subordinea sau coordonarea acestuia.

"Deoarece RADEF RomaniaFilm nu are Consiliu de Administraţie care să poată decide trecerea legală a cinematografului Favorit la primărie, reprezentanţii grupului Iniţiativa Favorit au fost în audienţă la Ministerul Culturii (26 martie 2015), la domnul Bogdan Stanoevici (secretar de stat), şi au aflat că numirea membrilor consiliului de administraţie de către Ministerul Culturii se face pe baza unei evaluări/selecţii prealabile, care în anul 2014 şi în primul trimestru al anului 2015 a eşuat „din lipsă de candidaţi”. De asemenea, grupul a fost informat că Ministerul Culturii a solicitat Ministerului de Finanţe să modifice legislaţia, astfel încât consiliul să poată fi numit direct de către Ministerul Culturii, printr-un ordin de ministru", conform sursei citate.

În ultimii cinci ani, potrivit reprezentaţilor Grupului Iniţiativa Favorit, au fost făcute demersuri către toate autorităţile implicate în reabilitarea cinematografului Favorit şi transformarea acestuia într-un centru cultural comunitar. În acest timp, şi Primăria Sectorului 6 a realizat un studiu de fezabilitate, un proiect tehnic şi a alocat din bugetul local fonduri pentru realizarea proiectului în 2013, 2014 şi 2015.

Un demers asemănător a avut şi Primăria Timişoara, care a dat în judecată RADEF RomaniaFilm pentru recuperarea cinematografelor din localitate, şi a câştigat în primă instanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri