Profil de protestatar. Ce au în comun sutele de mii de oameni care au ieşit în stradă

Data actualizării: Data publicării:
170203_PROTEST_SEARA_4_05_INQUAM_Octav_Ganea

Vârsta, ocupaţia şi statutul social nu sunt ce îi uneşte pe sutele de mii de români, care au ieşit în stradă în ultima săptămână. Ce au în comun e dorinţa de a apăra valori în care cred, explică psihologii. Tot ei atrag atenţia că populaţia se împarte în două categorii distincte, iar o clasă politică responsabilă ar trebui să elimine falia dintre ele.

Cristian Cazacu, un artist din Timișoara, a participat la proteste seară de seară. Împreună cu manifestanţii, a cântat o piesă compusă chiar de el, cu un puternic mesaj anti-corupţie.

Pensionară, Maria Sereniuc a îndurat frigul din ultima săptămână, pentru că vrea să transmită un mesaj: „Îmi doresc ca toți bunicii să se gândească la nepoți și la viitorul copiilor lor”.

Ovidiu e un IT-ist din Cluj-Napoca şi un obişnuit al protestelor anti-guvernamentale din ultima perioadă.

„(Vin + n. Red. ) Cu toată familia, cu mic, cu mare. Luptăm pentru schimbare, să vină altcineva să le ia locul, indiferent din ce partid, cineva care să facă lucrurile așa cum trebuie”.

Oana are 31 de ani și e imobilizată într-un cărucior cu rotile de aproape un an. Asta nu a impiedicat-o să fie în mijlocul protestatarilor în ultimele seri: „Pentru țara mea, o iubesc și o respect și vreau să se imprime o mentalitate sănătoasă”.

Un psiholog a încercat să facă profilul oamenilor care au ieşit în stradă, să scandeze împotriva Puterii.

Daniel David, psiholog: „Sunt indivizi autonomi care sunt uniţi de diverse valori nu de rudenie, relaţii şi care nu se tem de schimbare. Văd shimbarea ca o oportunitate nu ca pe un pericol”.

Specialistul vorbeşte şi despre două categorii distincte, care sunt în opoziţie, atunci când există mize importante. „Cei foarte tineri și jumătate din generația de mijloc se proiectează în profilul psiho-cultural european, vor integrarea României în spațiul vestic. Jumătate din generația de mijloc, plus cei mai în vârstă, trăiesc după profilul psiho-cultural vechi”.

Politicienii ar trebui să dea dovadă de responsabilitate şi să unească aceste două categorii, consideră psihologul.

FOTO: INQUAM - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri