Proiect de lege în UE: Marile companii nu îşi vor mai putea muta profitul în paradisuri fiscale

Data publicării:
20121120 20paradisfiscal-34344

După luni întregi de dezbateri, Comisia Europeană lucrează la un proiect legislativ care să nu mai permită corporațiilor să își mute „pe hârtie” o parte din venituri și profituri în ţări cu un nivel mai scăzut al impozitelor.

Primul pas al Comisiei presupune ca statele comunitare să introducă o clauză „anti-abuz” în legislația națională care să permită organelor de control să ignore orice înțelegere sau aranjament al companiei cu alte state menit să ajute mai degrabă la ocolirea unor impozite și taxe decât să aducă beneficii comerciale.

Al doilea pas presupune ca statele comunitare să insereze o clauză care reglementează dubla impozitare prin care să specifice că un stat poate fi scutit de la plata taxelor și a impozitelor doar dacă acel venit este impozitat în altă țară. În acest fel s-ar închide o „buclă” fiscală pe care specialiștii o numesc „dublă non-impozitare”.

Din cauza acestor practici, guvernele Uniunii Europene pierd anual aproximativ 60 de miliarde de euro. Ţările care ani întregi au fost adevărate oaze fiscale sunt Irlanda, Luxemburg, Malta, Cipru, Bulgaria sau Lituania. La polul opus, cu un nivel mare al TVA-ului, al contribuţiilor la asigurările sociale şi impozitului pe venit, se află Suedia, Danemarca, Franţa, Italia şi de asemenea România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri