Proteste față de proiectul Roşia Montană. Incidente între manifestanţi şi jandarmi la Universitate

Data publicării:
77887 1

Cea de-a 14-a zi de proteste împotriva proiectului Roşisa Montană a adus şi primul incident între manifestanţi şi jandarmi. Aceştia din urmă au încercat să împiedice blocarea bulevardului Regina Elisabeta de către protestatari, însă fără a recurge la violenţă. În cele din urmă, cei 200 de protestatari au reuşit, ca şi în zilele precedente, să ocupe carosabilul.

Actualizare 00.55. Protestatarii s-au retras, iar circulaţia rutieră pe bulevardul Regina Elisabeta a fost reluată. Oamenii au spus că la mitingul de duminică vor veni în număr mult mai mare.

Actualizare 23.20: Protestatarii adunaţi la Piaţa Universităţii au încercat să blocheze bulevardul Regina Elisabeta, aşa cum au făcut-o şi în zilele anterioare. În acel moment, forţele de ordine au intervenit, încercând să-i împiedice. Până la urmă, manifestanţii au reuşit să blocheze carosabilul, iar jandarmii i-au lăsat în pace.

„Având în vedere că protestatarii s-au deplasat de la locul iniţial, Piaţa Universităţii, către Regina Elisabeta, s-a încercat menţinerea lor pe partea pietonală. Ulterior au pătruns pe carosabil şi au blocat bulevardul”, a declarat Cosmin Pană, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei. 

Bulevardul a fost ocupat între Calea Victoriei şi Piaţa Universităţii. Protestatarii spun că au blocat strada pentru a fi mai vizibili, pentru a fi băgaţi în seamă de politicieni.

Actualizare 21.50. Aproape 200 de persoane protestează în capitală la această oră, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. În Piaţa Universităţii se scandează lozinci împotriva extragerii aurului prin metoda cianurilor, o scenă care deja a devenit obişnuită în ultimele două săptămâni. Ei anunţă pentru mâione un amplu miting, la care sunt aşteptaţi peste 10.000 de oameni.


Dacă săptămâna trecută protestatarii s-au plimbat cu bicicletele prin București sau au organizat un marș pe mai multe bulevarde, acum ei au ales mijloacele de transport în comun.

Tinerii s-au urcat în tramvai în jurul orei 17:15 și protestează într-o manieră inedită: aglomerează mijloacele de transport în comun pentru a atrage atenția față de proiectul de exploatare cu cianuri de la Roșia Montană.

Sunt patru tramvaie în care grupuri formate din 20-30 de oameni au urcat din centrul Bucureștiului și se îndreaptă către diverse cartiere. Astfel, ei vor să fie văzuți iar mesajul lor să fie auzit de cât mai multă lume și ca bucureștenii și întreaga țară să cunoască demersul lor.

Reporterul Bogdan Ocnaru transmite că protestatarii circulă legal cu mijloacele de transport și că împart flyere prin care vor să atragă cât mai mulți oameni la mitingul de mâine. La marș este așteptat și Eugen David, președintele Alburnus Maior din localitatea Roșia Montană.

Protestele durează de două săptămâni, aceasta fiind a paisprezecea zi. Manifestanții fie s-au strâns la fântâna din Piața Universității, fie au mărșăluit pe mai multe străzi din Capitală.

Protestatarii se vor întoarce la fântâna de la Universitate, unde vor continua protestul.

Traseele celor patru tramvaie:

Tramvaiul 7: Piata Unirii (punct de întâlnire) – Bd Regina Maria – Str. 11 Iunie - Str. Constantin Istrate - Sos Viilor – Sos Giurgiului (capăt)

Tramvaiul 14: Piata Sf. Vineri (punct de întâlnire) – Bd. Corneliu Coposu – Calea Calarasi – Str. Traian – Bd. Ferdinand – Sos Pantelimon (capăt)

Tramvaiul 21: Piața Sf. Gheorghe (punct de întâlnire) – Calea Mosilor – Piata Obor – Sos Colentina (capăt)

Tramvaiul 32: Piața Unirii - Piața Chirigiu - Șoseaua Progresului - Piața Rahova - Mărgeanului - Depoul Alexandria 

De cealaltă parte, minerii blocaţi în mina de suprafață de la Roşia Montană au petrecut a treia noapte în subteran. Celor 22 de oameni care au început acţiunea miercuri dimineaţă li s-au alăturat ieri alţi 11 ortaci. Aceştia se tem că proiectul care dă undă verde exploatării aurului din Apuseni va fi blocat în Parlament şi că nu vor avea unde să muncească.

Joi, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat după întâlnirea USL că s-a convenit să se renunţe la procedura de urgenţă pentru proiectul Roşia Montană şi să se revină la formula discutării într-o comisie specială.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri