Sari la conținut

Rata de refuz a vizelor pentru români în SUA a crescut în anul fiscal 2015. Reacția MAE

©FOTO: Gulliver/GettyImages

Conform raportului anual pe care îl prezintă Departamentul de Stat, între 1 octombrie 2014 și 30 septembrie 2015, aproape 11 români din 100 au fost refuzați atunci când au solicitat viză de călătorie pentru Statele Unite. Mai exact, rata de refuz a fost de 11,16 la sută, în timp ce în anul fiscal 2013-2014 scăzuse pentru prima oară sub pragul de 10 la sută, la 9,8 la sută, ceea ce dădea speranțe Ministerului de Externe că România s-ar putea apropia de includerea în programul Visa Waiver.

Rata de refuz a vizelor a scăzut, totuși, considerabil în ultimii ani, ținând cont că în 2010 aceasta era de 24,8%, în 2011 de 22,4%, în 2012 de 17%, iar în 2013 de 11,5%. 

Pentru ca cetățenii unei țări să fie scutiți de obligativitatea obținerii prealabile a unei vize înainte de a călători în Statele Unite, trebuie ca țara respectivă să fie inclusă de autoritățile americane în Programul Visa Waiver. Pentru aceasta, este nevoie să fie îndeplinite mai multe condiții, printre care o rată de refuz a vizelor mai mică de 3 la sută. 

Dintre țările membre UE, numai România, Polonia, Bulgaria, Croația și Cipru nu sunt incluse în Programul Visa Waiver. 

Patru foşti ambasadori americani în România au pledat, în august 2013, într-un articol publicat în pagina de opinii a Washington Post, pentru modificarea criteriilor de accedere în Programul Visa Waiver (VWP), ceea ce le-ar putea oferi mai multe şanse de aderare celor cinci țări. Bucureștiul a mizat la un moment dat pe un lobby în Congres pentru modificarea criteriilor - ținând cont, de pildă, de ajutorul dat de România Statelor Unite în diferitele teatre de operațiuni. Chiar și președintele Obama susținea o astfel de inițiativă, însă, între timp, culoarea politică dominantă a Congresului s-a schimbat și i-a devenit potrivnică.

Pentru anul fiscal 2015, Polonia are o rată de refuz a vizelor de 6,37 la sută, Bulgaria de 17,26 la sută, Croația, cea mai nouă membră UE, de 5,29 la sută, iar Cipru (care are o problemă teritorială nerezolvată) de 3,53 la sută. 

Ce spune MAE de la București

Ministerul Afacerilor Externe de la București anunță, vineri seara, că „a luat notă” de publicarea de către Departamentul de Stat al SUA, la 12 februarie 2016, a raportului referitor la rata de refuz a solicitărilor de viză de scurtă şedere în SUA aferente anului fiscal 1 octombrie 2014 -30 septembrie 2015.

„Autorităţile române acordă o importanţă deosebită obiectivului includerii României, în calitatea sa de partener strategic în programul Visa Waiver (VWP). Subiectul eliminării obligativităţii vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii români care călătoresc în Statele Unite este o temă care se regăseşte constant atât pe agenda dialogului politic cu partenerii americani la nivelul Administraţiei şi Congresului SUA, cât şi la nivelul reuniunilor Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, circumscris Task Force-ului România-SUA. MAE acţionează consecvent pentru atingerea acestui obiectiv”, dă asigurări diplomația română.

MAE susține că la nivel guvernamental, România îndeplineşte criteriile tehnice şi de securitate conexate accesului în programul Visa Waiver, fapt confirmat și de americani. Ultimul dintre acordurile aferente - Acordul dintre România și SUA privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave (PCSC) – a fost semnat în luna octombrie 2015, la Washington, iar în prezent trebuie să fie ratificat de către Parlamentul României.

Principalul obstacol pe linia accederii cât mai rapide a României în acest program a rămas, în prezent, rata de refuz a cererilor de viză depuse de cetăţenii români, care depăşeşte pragul maxim de 3% stabilit de legislaţia americană actuală, recunoaște MAE.

Stabilirea pragului ratei de refuz depinde în exclusivitate de autorităţile americane, mai subliniază comunicatul autorităților române, care nu menționează că, de fapt, rata de refuz a vizelor a crescut față de anul precedent. 

În general, rata de refuz este determinată atât de calitatea şi corectitudinea aplicaţiilor pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în SUA, cât și de evaluarea autorităților americane în ceea ce privește modul prin care fiecare cetăţean român demonstrează existenţa unor legături durabile, care oferă garanţii privind revenirea în ţară după expirarea dreptului de şedere în SUA conferit prin viză, arată Ministerul român de Externe.

Ce face MAE

Din mai 2015, MAE desfăşoară o campanie de conştientizare a cetăţenilor români care călătoresc în SUA cu privire la respectarea legislaţiei locale referitoare la reglementarea şederii și desfășurarea de activități lucrative. Campania de conştientizare a opiniei publice se derulează prin intermediul unor mesaje de tip SMS - “Don’t overstay; Follow the rules; Don’t work in US without proper authorization”- pe care cetăţenii români le primesc atunci când călătoresc în SUA, precum şi prin intermediul aplicaţiei “Călătoreşte în siguranţă”, care poate fi descărcată pe telefonul mobil și care poate fi accesată inclusiv offline. Totodată, operatorii Call-Center-ului din cadrul MAE transmit aceleași mesaje.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează disponibilitatea de a contribui, în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucureşti, în vederea unei mai bune informări a cetăţenilor români cu privire la procedura pentru obţinerea unei vize de călătorie de scurtă durată în SUA şi la cerinţele pentru a fi eligibili, cu efecte în planul scăderii ratei de refuz. 

Ministerul Afacerilor Externe va continua, împreună cu alte instituţii româneşti cu atribuţii în dialogul şi cooperarea cu partenerii americani, demersurile politico-diplomatice pe lângă reprezentanţii Administraţiei şi ai Congresului SUA, în vederea accederii, cât mai curând posibil, a României în programul Visa Waiver.

Citiți și:

Ambasadorul SUA: România nu este pregătită pentru Visa Waiver