„Războiul steagurilor”. Traian Băsescu: Când va avea o reacție președintele Ungariei, voi avea și eu una

Data publicării:
07022013 20basescu 20ungur-48187

Traian Băsescu și Zsolt Nemeth în iulie 2009, la universitatea de vară de la Băile Tușnad | MEDIAFAX FOTO

„Nu puteți face din președinte un politician care răspunde unui ambasador”, a subliniat Traian Băsescu. El a adăugat că sunt alte instituții care gestionează această problemă.

Ambasadorul Ungariei la București, Fuzes Oszkar, a sugerat modificarea Constituţiei ţării noastre pentru ca secuii să se bucure de mai multe drepturi. „Dumneavoastră trebuie să vorbiţi cu reprezentanţii comunităţii maghiare din România. Bineînţeles, eu nu am nici dreptul, nici intenţia să mă amestec în treburile interne ale României", a declarat diplomatul în contextul incidentului diplomatic iscat după ce secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a vorbit despre un „război al steagurilor” în România și o „agresiune simbolică” la adresa secuilor.

Ministrul român de externe a avertizat că ar putea cere retragerea ambasadorului ungar. „Este o atitudine care încalcă normele de bază elementare ale regulilor diplomatice, ale convenţiilor internaţionale şi ale legilor statului român. Dacă un ambasador îşi depăşeşte mandatul, el trebuie fie să revină rapid în interiorul mandatului, fie îşi încetează mandatul pe care-l are la Bucureşti”, a comentat, miercuri seara, ministrul Titus Corlățean.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a spus, joi, că reacția premierului și a ministrului de externe în incidentul diplomatic legat de drapelul secuiesc a fost corectă. „Vom vedea evoluțiile și ne vom pronunța”, a spus Crin Antonescu.

În schimb, consilierul lui Victor Ponta, Gyorgy Frunda, a declarat miercuri seara, la Digi24, că reacția premierului față de afirmațiile făcute la Budapesta de un secretar de stat din MAE ungar nu a fost adecvată, pentru că nu de la nivelul unui prim-ministru trebuie dată replica unui secretar de stat. În plus, Gyorgy Frunda nu a exclus acum o nouă replică de la Budapesta, de data aceasta poate chiar din partea premierului Viktor Orban.

De altfel, Ungaria a ameninţat, joi, însă prin vocea aceluiași secretar de stat Nemeth Zsolt, că va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale. Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth a anunţat joi la postul public de radio că măsurile vor fi anunţate în cursul acestei zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri