„Războiul steagurilor”. V. Ponta spune că T. Băsescu ar trebui să lămurească lucrurile cu Viktor Orban

Data publicării:
07022013 20unguri 20ponta2-48250

„Ambasadorii sunt acreditați pe lângă președintele României și sunt convins că azi la Consiliul European, unde preşedintele ţării va sta practic la aceeaşi masă a Consiliului European cu primul-ministru maghiar, e o ocazie foarte bună ca să lămurească lucrurile”, a spus Victor Ponta, declarându-se convins că președintele „va avea o atitudine”.

Presa a comentat intens, joi, o declarație a ambasadorului Oszkar Fuzes făcută miercuri seara în legătură cu schimbarea Constituției în România.

Premierul a refuzat, de data aceasta, să mai comenteze afirmațiile făcute de un oficial de la Budapesta, spunând că el „nu discută cu secretarii de stat” din Guvernul ungar, ci cu prim-ministrul, atunci când sunt probleme de guvern.

Ieri, în ședința de guvern, Victor Ponta îi ceruse însă ministrului de Externe să reacționeze la „obrăzniciile” exprimate de secretarul de stat Zsolt Nemeth.

Victor Ponta a spus joi că își menține termenul de „obrăznicie”, chiar dacă este mai puțin diplomatic, explicând că „are impresia că a fost foarte bine înțeles”.

El a mai spus că, în calitate de premier, nu va discuta cu omologul său ungar pe tema aceasta şi că nu îl interesează opinia acestuia referitoare la acest subiect. Întrebat dacă va discuta problema steagurilor cu omologul său din Ungaria, Ponta a răspuns: „Nu. Problemele de legislaţie internă şi de respectare a minorităţilor în România sunt problemele noastre. Nu are nicio treabă primul-ministru maghiar cu chestia asta şi nu mă intersează opiniile lui pe această temă”.

Premierul a apreciat drept „echilibrate și raționale” pozițiile exprimate de reprezentanții minorității maghiare din România și a opiniat că gesturile Budapestei sunt motivate electoral. „Cred că această provocare are legătură cu alegerile şi cu situaţia politică din Ungaria şi nu-mi face deloc plăcere şi mi se pare incorect ca România să fie folosită ca subiect în alegeri interne din ţara vecină”, a spus Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri