Reacţii după Berlinală. Cristi Puiu: Cineva ar trebui să-i dea Luminiţei Gheorghiu un Oscar

Data publicării:
luminita-49946

Regizorul Cristi Puiu, câştigător al unui Urs de Aur pentru scurtmetraj, în 2004, a declarat că trofeul primit de "Poziţia copilului" ţine filmul românesc în lumina reflectoarelor.

"Este bine pentru filmul românesc, căruia îi cântau deja prohodul o mulţime de critici care spuneau că este ceva pasager succesul înregistrat. Filmul românesc continuă să fie în atenţia specialiştilor, a oamenilor de film din lume. E un succes mai degrabă de vigoare şi sănătate. E important şi pentru noi ceilalţi", a spus Cristi Puiu, precizând că e important faptul că succesul înregistrat de filmul românesc "nu a fost un fenomen de modă". "Premiul ăsta ţine încă filmul românesc în atenţia specialiştilor, în lumina reflectoarelor", a adăugat regizorul.

Citeşte şi: „Poziția copilului”, marele premiu la Berlin - „Ursul de Aur”. Luminița Gheorghiu: Mă bucur pentru filmul românesc

Despre prestaţia Luminiţei Gheorghiu, Cristi Puiu a spus: "Cred că cineva ar trebui să îi dea un Oscar pentru toate filmele făcute. Cred că este o mare actriţă. Dacă nu s-a întâmplat să fie premiată acum la Berlin, poate să se întâmple la un alt festival într-o altă configuraţie".

Tudor Giurgiu: Poate fi acum ceasul al 12-lea în care să ne trezim

"E un film foarte puternic, în care Luminiţa Gheorghiu face un rol nemaipomenit. Cred că ar fi meritat premiul pentru interpretare feminină, dar cred că juriul a încercat să împace pe toată lumea. Din păcate, aşa cum a remarcat şi Ada Solomon în discursul său, nu ştiu ce ar mai trebui să demonstreze filmul românesc ca să determine şi o reacţie din partea autorităţilor, care să se trezească la realitate şi să-şi dea seama că filmul românesc este subfinanţat, că cinematografele se desfiinţează şi că CNC-ul este o organizaţie rămasă undeva în secolul trecut. Poate fi acum ceasul al 12-lea în care să ne trezim. Ar putea fi un început nou, dar cred că noi sutem experţi în a pierde şanse. Poate acum cineva se va trezi şi îşi va da seama că e nevoie de o altă abordare", a spus regizorul Tudor Giurgiu.

Cineastul Stere Gulea a declarat că trofeul Ursul de Aur este rodul unei seriozităţi profesionale remarcabile a regizorului Călin Peter Netzer.

"Este un lucru extraordinar şi mă bucur pentru Călin că a progresat cu fiecare film şi a ajuns aici. Trofeul este rodul unei seriozităţi profesionale remarcabile şi nu pot decât să fiu încântat că după Palme d'Or-ul lui Cristian Mungiu şi după alte multe premii la Cannes vine şi Berlinul, după ce şi aici a fost premiat şi 'Eu când vreau să fluier, fluier'. Nu este vorba de lucruri întâmplătoare. Este vorba de continuitate, pe lângă faptul că este o mare onoare şi o mare victorie a unui regizor", a spus Stere Gulea.

Victor Rebengiuc: Abia aştept să văd filmul

Actorul Victor Rebengiuc a declarat la rândul său că se bucură din suflet pentru succesul filmului "Poziţia copilului", precizând că noul premiu arată forţa pe care o are cinematografia din România.

"Sunt foarte fericit. Este încă o dovadă a forţei pe care o are cinematografia din România. Îi felicit din inimă, este un mare succes. Merită din plin această distincţie. O felicit pe Luminiţa cu care am colaborat de foarte multe ori, este o actriţă deosebită, remarcabilă. Mă bucur din suflet pentru succesul lor şi abia aştept să văd filmul", a spus Victor Rebengiuc, care a jucat în precedenta peliculă semnată de Călin Netzer, "Medalia de onoare", şi a colaborat de mai multe ori cu actriţa Luminiţa Gheorghiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri