Video CTP: Dl. Puiu a făcut o măgărie agitatorică menită să-i promoveze filmul. Cei care au aplaudat sunt hominizii cretini sau ticăloși

Data actualizării: Data publicării:
Cristian Tudor Popescu la Digi24
Foto: captură TV

Criticul de film Cristian Tudor Popescu crede că declarațiile șocante pe care regizorul Cristi Puiu le-a făcut vineri seara la TIFF, la premiera națională a filmului său „Malmkrog”, când a blamat cerința ca publicul să poarte măști de protecție, sunt o „măgărie agitatorică” prin care își promovează pelicula. „Dacă n-aș lua în considerare această posibilitate, ar trebui să îl consider pe dl. Puiu, pe distinsul regizor Cristi Puiu, de-a dreptul idiot!” spune CTP. Gazetarul are cuvinte aspre și pentru cei care i-au aplaudat, la TIFF, discursul regizorului: niște hominizi care fie sunt „cretini”, fie sunt „ticăloși”, fie și una, și alta.

Redăm integral comentariul pe care l-a făcut Cristian Tudor Popescu, sâmbătă, la Digi24:

„Tot ce o să spun în continuare despre declarațiile dlui Puiu îi va face un serviciu, pentru că eu nu pot să tac, asta mi-e meseria, astea sunt mecanismele mass-media, trebuie să comentez. Dar este exact ceea ce dorește dl. Puiu, pentru că dânsul a făcut o măgărie agitatorică menită să-i promoveze filmul. Dacă n-aș lua în considerare această posibilitate, ar trebui să îl consider pe dl. Puiu, pe distinsul regizor Cristi Puiu, de-a dreptul idiot!

Din comparația pe care regizorul a făcut-o între dictatura lui Ceaușescu și regulile de purtare a măștii și de distanțare fizică, cerute acum de guvern pe baza indicațiilor autorităților medicale, rezultă un îndemn la revoluție. Spune dl. Puiu: Au fost niște oameni în '89 care au spus NU dictaturii, de aceea puteți acum să vedeți filme la TIFF. Prin urmare, nu trebuie să vă lăsați tratați ca niște vite de către puterea instalată.

Vasăzică, ce-ar îndemna? Asta înseamnă să se mai facă o revoluție acum, iarăși, prin analogie, în care să iasă oamenii și să ardă măștile în stradă, nu? Pentru că facem astfel de comparații cu 1989.

Ar trebui acum să mai adaug un calificativ lângă cel de „idiot”, dacă n-aș lua în considerare prima ipoteză și anume aceea de promovare, de publicitate grosieră făcută filmului prin această ieșire a dlui Puiu, prin care, de altfel, dânsul se alătură personajelor grotești care, în mass-media, zbiară continuu anti-mască. Și face asta dl. Puiu când numărul de morți și de infectați pe zi crește înspăimântător în România. Dă exemple cu Franța, cum filmul lui a fost văzut acolo fără mască și fără distanțare, asta în timp ce România devine ciumata Europei acum, românii sunt puși în carantină în tot mai multe țări și dl. Puiu ne dă astfel de exemple. Ar trebui să alătur și calificativul „nesimțit” la ceea ce a făcut dl. Puiu.

Cum poți să spui așa ceva? Când medicii stau câți Malmkrogi pe zi, având în vedere că filmul dlui Puiu, Malmkrog, durează 200 de minute, câți Malmkrogi stau pe zi medicii cu masca pe figură în spitalele COVID? Câți Malmkrogi pe zi stau simplii cetățeni care se duc la muncă acum? Pentru că trebuie să se ducă, pentru că altfel murim de foame. Oamenii aceștia, care înțeleg să respecte aceste reguli și înțeleg să-și respecte semenii, sunt vite?

E absurd, dar apare iarăși explicația măgăriei agitatorice: cu cât o să iasă mai mult scandal, cu atât poate se mai duce cineva să vadă filmul ăsta de 3 ore și 20 de minute.

Dl. Puiu știa foarte clar, când a venit la TIFF, la festival, care sunt condițiile - că e nevoie de mască, e nevoie de distanțare fizică. Dacă considera că filmul, capodopera domniei sale de 3 ore și 20 de minute, nu poate fi vizionată cu mască, de ce a adus filmul în festival? Sunt atâtea filme pe mapamond a căror premieră a fost amânată, sunt mari festivaluri suspendate, sunt spectacole de teatru nenumărate în România care nu se pot juca, stau bieții actori de teatru pe tușă de luni și luni de zile! Pentru că se încearcă cruțarea vieții oamenilor în felul acesta. Dl. Puiu a ținut să-și proiecteze filmul la TIFF, pentru că trebuie să fie văzut acum, în pandemie. Foarte bine, dar de ce nu respectă regulile? De ce vine cu zicerea asta și grotescă, ca să mai adaug un calificativ.

Ce să-i spun dlui Puiu? Să se uite la știrea aceea cu femeia gravidă de 33 de ani, fără niciun fel de altă afecțiune în afară de infecția cu SARS-CoV-2, care infecție i-a provocat bronhopneumonie bilaterală, insuficiență hepatică, insuficiență respiratorie acută și a murit, la 33 de ani, cu un copil în ea.

Cine sunt cei care au aplaudat? Hominizii, cei care se înghesuie acum pe litoral bot în bot, fund în fund, fără să țină seama de niciun fel de regulă, ăia de se tratează acum cu bere și cu grătar, ăia care întreabă: Care virus, domnule? Ălora care nu le pasă cum mor oamenii cu zecile și zecile și zecile, în fiecare zi acum, cifre care cresc, cresc din ce în ce mai groaznic, ăstora care nu le pasă, care sunt adepții teoriei că de fapt virusul nu există și e o manipulare din partea autorităților. Într-un cuvânt, e vorba de cretini și de ticăloși! Ca să aplauzi așa ceva, trebuie să fii cretin, ticălos sau și una, și alta”.

Puteți urmări mai jos declarațiile integrale ale regizorului Cristi Puiu făcute vineri seara la TIFF:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citiți și: Reacția unui medic la aplauzele furtunoase după discursul anti-mască al lui Cristi Puiu la TIFF: E trist, deoarece el e lider de opinie

Redactor: Luana Păvălucă

Partenerii noștri